ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Болница "Лозенец" - София
Адрес София 1407, ул. Козяк 1
Партиден номер в РОП 684
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00684-2009-0011
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 8 от ЗОП
Обект на поръчката Строителство
Предмет: Довършителни СМР към проектиране и изграждане на асансьорна шахта за панорамен болничен асансьор. Доставка и монтаж на панорамен асансьор, демонтаж, доставка и монтаж на болнични асансьори, на пътнически асансьори, надгражждане/ разширяване / на съществуваща асансьорна шахта"
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура договаряне без обявление, с уникален номер в РОП 00684-2009-0011 експертите установиха следното:
 
1. Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 8 от ЗОП
Законосъобразното прилагане на посоченото от възложителя правно основание изисква да са изпълнени следните условия:
а) наличие на предходен договор за обществена поръчка с обект строителство;
б) възникване на обстоятелства, които не са могли да бъдат предвидени от възложителя при сключване на основния договор, поради което се налага реализирането на допълнително строителство;
в) допълнителното строителство не може технически и икономически да се раздели от предмета на основния договор без значителни затруднения за възложителя или въпреки че може да се раздели, е съществено необходимо за изпълнение на поръчката;
г) общата стойност на допълнителното строителство не е повече от 50 на сто от стойността на основната поръчка.
 
2. Фактическа обстановка и доказателства
Представени са Решение № VІІ-21-2/10.12.2009 г. за откриване на процедура на договаряне без обявление и покана за участие в нея.
В мотивите на решението за избор на процедура възложителят посочва наличие на предходен договор с № VІІ-15-8/27.12.2007 г. за доставка и монтаж на панорамен асансьор, демонтаж, доставка и монтаж на болнични и пътнически асансьори, с изпълнител фирма “ДАРИС МС” ООД.
Направената проверка в РОП установи, че е налице такъв договор, сключен след проведена открита процедура с предмет “Проектиране и изграждане на асансьорна шахта за панорамен асансьор (болничен), доставка и монтаж на понорамен асансьор, демонтаж, доставка и монтаж на болнични асансьори, на пътнически асансьори, надграждане (разширяване на съществуващата асансьорна шахта)”. Изпълнител по договора е “Дарис МС” ООД, гр. София. Информацията за процедурата е публикувана в РОП под уникален № 00684-2006-0003.
Възложителят мотивира избора на процедура с непредвидени обстоятелства, възникнали при изпълнение на посочения договор, в резултат на които се поражда необходимост от извършване на допълнителни строително-ремонтни работи (СМР). Като обстоятелства от извънреден характер възложителят посочва несъответствия, установени при демонтажа на съществуващите асансьорни уредби, а по-точно:
- тънки междинни прегради в шахтите на асансьори № 1, 2, 7 и 10., което налага допълнително укрепване със стоманена конструкция с цел осигуряване достатъчна степен на сигурност при монтажа на новите уредби;
- разнородна земна основа в шахтите на асансьори № 1 и 2, което налага фундиране на изливни пилоти, с оглед предотвратяване на свличането на земни маси;
-  осигуряване на пожароустойчивост на допълнително изградената стоманена конструкция, което налага боядисването й с два слоя противопожарна боя.
Възложителят посочва, че всички допълнителни строително-монтажни работи (предмет на настоящата процедура) са вследствие на направени предписания (със Заповеди № 1, 3, 5 и 6) на проектанта на обекта инж. Л. Христов.
В подкрепа на изложените в решението мотиви възложителят прилага:
- заповеди на проектанта на обекта, съдържащи констатираните несъответствия и направени предписания за тяхното отстраняване;
- техническия инвестиционен проект на обекта;
- конструктивни чертежи на основите на асансьори № 1 и 2 с отразени корекции.
С приложените документи възложителят удостоверява верността на изложените в решението твърдения.
Относно изискването общата стойност на допълнителното строителство да не надвишава 50 на сто от стойността на основната поръчка възложителят посочва, че е спазено.
Поканата за участие в процедурата е адресирана до “ДАРИС МС” ООД, изпълнител на основния договор.
 
3. Изводи
От изложените в решението мотиви и приложените доказателства е видно, че е налице на предходен договор с обект строителство. В процеса на неговото изпълнение са възникнали непредвидени обстоятелства, които налагат извършване на допълнителни строително-монтажни работи. Същите са съществено необходими за успешното завършване на предходния договор и не могат технически или икономически да се разделят.
Предвид изложеното, считаме, че откриването на процедура на основание чл. 90, ал. 1, т. 8 от ЗОП е обосновано.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.