ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Министерство на финансите /МФ/
Адрес София 1040, ул. Раковски 102
Партиден номер в РОП 210
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00210-2009-0083
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: Поръчката касае доставка на лицензи за ползване и обновяване на система за управление на бази данни Информикс за сървърите за бази данни в Агенция Митници.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура договаряне без обявление, с уникален номер в Регистъра на обществените поръчки (РОП) 00210-2009-0083, експертите установиха следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
Възложителят е представил Решение № РМФ-243/04.12.2009 г. за откриване на процедура на договаряне без обявление и покана за участие в нея.
В мотивите към решението се посочва, че фирма “Ен Ди Би” ЕООД, гр. София е единствен сертифициран център за поддръжка и обучение на IBM Informix софтуерните продукти и дистрибутор за територията на България. За сертификацията има потвърждаващо писмо, изготвено от  дистрибуторския център на Ай Би Ем, Ирландия, от 12.10.2009 г.
Твърдението на възложителя се потвърждава от приложеното писмо (визирано по-горе), представено на английски език и в легализиран превод.
Видно от поле V.2) на решението, поканата за участие в договарянето е отправена до “Ен Ди Би” ЕООД, дружеството, упоменато в писмото на Ай Би Ем, Ирландия.
 
Изводи
От изложените мотиви и представените доказателства се налага изводът, че поддръжката на продукта Ай Би Ем Информикс, за потребителите в България може да се реализира само от “Ен Ди Би” ЕООД, в качеството му на единствен сертифициран център за извършване на тази дейност.
Предвид горното, считаме, че възложителят може да пристъпи към договаряне без обявление по реда на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.