ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Българска народна банка /БНБ/
Адрес София 1000, пл. Княз Александър 1
Партиден номер в РОП 1224
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 01224-2009-0044
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: Закупуване на лицензи за модул “SAP Document Access” на система SAP.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура договаряне без обявление, с уникален номер в РОП 01224-2009-0044 експертите установиха следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
Възложителят е представил в Агенцията по обществени поръчки Решение № 12-1205/08.12.2009 г. на главния секретар на БНБ за откриване на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП и покана за участие в процедурата, адресирана до “САП България” ЕООД.
В мотивите на решението си възложителят посочва, че съгласно договор между БНБ и “САП България” ЕООД, САП притежава авторски права върху софтуера и свързаните с него доработки. В подкрепа на твърденията си той представя писмо от “САП” АГ, в което се посочва, че “САП” АГ е собственик на правата върху интелектуалната собственост на софтуерните продукти на “САП”. В него се твърди още, че “САП България” ЕООД е единствената дъщерна фирма на “САП” АГ, която има право да разпространява, продава и лицензира софтуерни продукти на “САП” в България, както и да предлага поддръжка, помощ и свързани услуги.
Като доказателство възложителят представя и договор за услуги, сключен между БНБ и “САП България” ЕООД на 27.10.2005 г. В чл. 13 от него е предвидено, че авторските права върху софтуера на “САП” са в полза на САП. 
Поканата за участие в настоящото договаряне е адресирана до “САП България” ЕООД, дружеството, което видно от приложеното писмо и представения договор е упълномощено да разпространява, продава и/или лицензира софтуерни продукти на САП в България, включително и да предлага поддръжка, помощ и свързани услуги.
 
Изводи
От описаната фактическа обстановка и представените доказателства е видно, че закупуването на лизензите за модул “SAP Document Access” на системата SAP може да се реализира само от “САП България” ЕООД. Предвид това считаме, че са налице условията за прилагане на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.