ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Национална агенция за приходите /НАП/
Адрес София 1000, бул. Княз Дондуков 52
Партиден номер в РОП 530
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00530-2009-0133
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: Доставка на 1596 бр. тримесечни абонаментни документа за пътуване по редовна тарифа в масов градски транспорт /МГТ/ в гр.София за служители на НАП, заредени в 399 бр. на електронни носители за четирите тримесечия на 2010 година, както следва: януари - март 2010г., април - юни 2010 г., юли - септември 2010 г. и октомври - декември 2010 г.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление, с уникален номер в РОП 00530-2009-0133 се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
Възложителят е представил в Агенцията по обществени поръчки Решение
№ РЦУ-113 от 07.12.2009 г. за откриване на процедура на договаряне без обявление и покана за участие в нея.
В мотивите към решението възложителят се позовава на Наредбата за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община, приета с Решение № 458 по Протокол № 17 от 24.07.2008 г. на Столичния общински съвет и допълнена с Решение № 433 по Протокол № 43/ 25.06.2009 г. Той аргументира избора на процедура с чл. 15, ал. 1 от наредбата, в който се посочва, че “Център за градска мобилност” ЕООД има изключителни права да издава, зарежда и продава превозни документи за пътуване по масовия градски транспорт в Столична община.
Видно от раздел V.2) на решението за откриване на процедурата и приложената покана, за участие в договарянето е поканено “Център за градска мобилност” ЕООД.
 
Изводи
Предвид описаната фактическа обстановка, съгласно действащата нормативна уредба “Център за градска мобилност” ЕООД е единственото лице, което има право да издава и продава документи за пътуване по масовия градски транспорт в Столична община. С оглед предмета на поръчката - доставка на абонаментни документи за пътуване в масовия градски транспорт в столицата, считаме че за възложителя са налице основания за прилагане на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.