ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Община Пловдив
Адрес Пловдив 4000, пл. Ст. Стамболов 1
Партиден номер в РОП 267
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00267-2009-0060
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 7 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: Изготвяне на технически проект за подлез между ул. Царевец, ул. Модър и Южна тангента и комуникационно решение за улица Царевец и улица Модър.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура договаряне без обявление, с уникален номер в Регистъра на обществените поръчки /РОП/ 00267-2009-0060 експертите установиха следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 7 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание изисква да са изпълнени следните условия:
а) поръчката е за предоставяне на услуги;
б) откриването на процедурата за нейното възлагане е предшествано от проведен конкурс за проект;
в) за участие в процедурата e поканен класираният участник или всички класирани участници, в съответствие с условията на конкурса.
 
Фактически обстоятелства и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки са представени Решение № 09РОП-55/03.12.2009 г. за откриване на процедура на договаряне без обявление, покана за участие в нея и доказателства за избора на процедурата.
В мотивите от решението, възложителят се позовава на проведен открит конкурс за изготвяне на идеен проект. Твърди, че в решението за откриване на конкурса за проект, както и в решението за класиране на участниците е предвидено да се проведе процедура на договаряне с класирания на първо място участник, при наличие на осигурено финансиране. Средствата са предвидени след актуализацията на бюджета на общината /Решение № 370 на Общинския съвет, взето с протокол № 19 от 15.10.2009 г./.
След проверка в РОП се установи, че е налице проведен конкурс за проект с предмет: “Конкурс за проект за изготвяне на идейно решение за подлез между ул. Царевец, ул. Модър и Южна тангента и комуникационно решение за улица Царевец и улица Модър”. В поле IV.5.1 на обявлението за процедурата е заложено класираният на първо място участник да получи парична награда в размер до 8500 лв. и възлагане на следващата фаза на проектиране. Информацията за проведената процедура за обществена поръчка е публикувана в РОП под уникален № 00267-2008-0105.
Видно от информацията в РОП и от приложеното копие от Решение № 01-73/15.04.2009 г. на кмета на община Пловдив за класиране на участниците в конкурса за проект, участникът класиран на първо място е “Ню ИТ и Инженеринг” ООД. Поканата за участие в настоящата процедура е адресирана до същата фирма.
 
Изводи
Предвид изложената фактическа обстановка и предоставените доказателства считаме, че са налице условията за провеждане на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 7 от ЗОП.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.