Деловодна информация
00274
ОП-4 31/03/2020 (дд/мм/гггг)
не
00274-2020-0002 (nnnnn-yyyy-xxxx)

Притурка към Официален вестник на Европейския съюз

Информация и онлайн формуляри: http://simap.ted.europa.eu

Обявление за поръчка

Директива 2014/24/ЕС/ЗОП

 Раздел I: Възлагащ орган

I.1) Наименование и адреси 1 (моля, посочете всички възлагащи органи, които отговарят за процедурата)

Община Руен 000057211
ул. Първи май № 18
село Руен BG341 8540 България
Йовка Маринска +359 59446233
obstina_ruen@mail.bg +359 59446476

Интернет адрес/и

www.obstinaruen.com

https://obstinaruen.com/opsipk


I.2) Съвместно възлагане

НЕ
      
НЕ

I.3) Комуникация 

Документацията за обществената поръчка е достъпна за неограничен и пълен пряк безплатен достъп на: (URL)
https://obstinaruen.com/opsipk/00274-2020-0003/
Горепосоченото/ите място/места за контакт
Горепосоченото/ите място/места за контакт
НЕ  
НЕ 

I.4) Вид на възлагащия орган 

Регионален или местен орган

I.5) Основна дейност 

Общи обществени услуги

Раздел II: Предмет

II.1) Обхват на обществената поръчка

„СМР на обект: „Закриване и рекултивация на депо за твърди битови отпадъци на община Руен”, финансиран от „ОПОС 2014-2020“
45112350      
Строителство

Целта на обществената поръчка е да бъде избран квалифициран и опитен изпълнител за Изпълнение на СМР по проект „Закриване и рекултивация на депо за твърди битови отпадъци на община Руен”, финансиран от „ОПОС 2014-2020“ по процедура чрез директно предоставяне BG BG16M10P002-2.010 „Рекултивация на депа за закриване, предмет на процедура по нарушение на правото на ЕС по дело С-145/14“, в т.ч.:
? Почистване на замърсени терени, прибутване и след това уплътняване на отпадъците към определената проектна зона от 8,609 дка.
? Изпълнение на Техническа рекултивация на общинско депо за неопасни отпадъци, гр. Руен.
? Изграждане на 2 бр. контролни репери за наблюдение на деформациите на тялото на депото и нулево измерване и на 3 бр. мониторингови пиезометрични сондажи с дължина по 15 м и нулево измерване.
? Непредвидени разходи за СМР
II.1.5) Прогнозна обща стойност 2
629141.05      BGN
(за рамкови споразумения или динамични системи за покупки - прогнозна обща максимална стойност за цялата продължителност на рамковото споразумение или на динамичната система за покупки)
II.1.6) Информация относно обособените позиции
не

II.2) Описание 1

II.2.2) Допълнителни CPV кодове 2
45112350      
II.2.3) Място на изпълнение
BG341

Република България, община Руен - депо за твърди битови отпадъци на община Руен, разположено в землището на с.Руен, Бургаска област.

Рекултивацията на депото е комплекс от инженерни, мелиоративни и ландшафтни дейности, които възстановяват терена, като го правят безопасен и годен за ползване. Инвестиционният проект обхваща работи по закриване и рекултивация на съществуващото депо на община Руен, като рекултивацията в разработения проект включва два етапа – техническа и биологична рекултивация.
Настоящата обществена поръчка е за избор на изпълнител за изпълнението на предвидените СМР на етап Техническа рекултивация на депото.
Съгласно ЗУТ обектът е V категория строеж, тъй като резултати от обследване на наличието на сметищен газ дават основание депото да се класифицира в тази категория.
Общата площ с отпадъци към момента на заснемането е 18 495 m2. Обемът на депонираните битови отпадъци възлиза на 19 334 м?.
Въз основа на извършените предпроектни проучвания, съобразно доказания риск и определената приоритетна група, е възприет вариант за почистване на замъсени терени и пробутване на отпадъците от част от отредените за „сметище“ имоти в северната част като отпадъците от бившото корито на река Хаджийска се изчистват заедно с 0,5 м замърсена почва (това са 5 600 m3). Обемът на отпадъците в дерето е 9 190 m3. Вариантът за цялостно изгребване на отпадъците и транспортиране до Регионалното депо Братово е отхвърлен поради голямото им количество и голямото разстояние.
Прието е купулно депо с горен изолационен екран. То се разполага върху площ 8,609 дка, от които отпадъците заемат площ 6,825 дка.
Обемът на отпадъчното тяло е 17 735 m3.
Избран е конструктивен вариант за повърхностно изолиране (запечатване) на новооформеното отпадъчно тяло, посредством изолационна система “ЕТ Cover”. Площта на горния изолационен екран е 8,965 дка.
Крайното оформяне на повърхността на депото е под формата на купол с подходящ наклон, позволяващ безопасно оттичане на повърхностните води.
С пробутването на отпадъците се цели локализиране на депото на по–малка площ, като основните дейности по техническа рекултивация се концентрират в определената проектна зона от 8,609 дка, в рамките на всички имоти с обща площ 17,805 дка.
Площта, която следва да се освободи от натрупаните стари отпадъци възлиза на 18,495 дка и включва цялостно почистване на дерето – ПИ 000076 с площ 9,890 дка и количество на отпадъците 9 190 м3.
Критериите по-долу
 
ДА Срок за изпълнение на СМР    50
Цена
50
II.2.6) Прогнозна стойност
629141.05      BGN
(за рамкови споразумения или динамични системи за покупки - прогнозна обща максимална стойност за цялата продължителност на тази обособена позиция)
II.2.7) Продължителност на поръчката, рамковото споразумение или динамичната система за покупки
180

не


II.2.9) Информация относно ограничение за броя на кадидатите, които ще бъдат поканени (с изключение на открити процедури)

или  / 

II.2.10) Информация относно вариантите
не
II.2.11) Информация относно опциите
не


II.2.12) Информация относно електронни каталози
НЕ
II.2.13) Информация относно средства от Европейския съюз
да
Оперативна програма Околна среда 2014 - 2020 г.

 Раздел III: Правна, икономическа, финансова и техническа информация 

III.1) Условия за участие

III.1.1) Годност за упражняване на професионалната дейност, включително изисквания във връзка с вписването в професионални или търговски регистри 

Участникът трябва да е вписан в Централния професионален регистър на строителя (ЦПРС) към Камара на строителите в България (КСБ), а за чуждестранните лица - в аналогичен регистър съгласно законодателството на държава – членка на Европейския съюз, в която са установени или на друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, за изпълнение на строежи четвърта група, пета или по-висока категория, съгласно Правилника за реда за вписване и водене на Централния професионален регистър на строителя, а ако е чуждестранно физическо или юридическо лице, същото да има право (съгласно националното му законодателство и при условията на взаимно признаване) да изпълни предмета на поръчката.
Забележка: В случай на участие на обединение, което не е юридическо лице спазването на изискването се доказва от тези членове на обединението, които съобразно разпределението на участието на лицата при изпълнение на дейностите, предвидено в договора за създаване на обединението са ангажирани с изпълнението на строителството. Когато участникът предвижда участие на подизпълнители изискването се доказва за тези подизпълнители, на които е възложено да изпълняват строителство, съобразно вида и дела от поръчката.
Деклариране: При подаване на офертата участникът декларира съответствие с изискването, като посочва в Част IV, раздел А от еЕЕДОП групата и категорията на строителните обекти, за които е вписан в Централния професионален регистър на строителя, както и номера на Удостоверението за вписване и дата на валидност, респ. в аналогичен регистър с посочване на уеб адрес, орган или служба, издаващи документа, точно позоваване на документа.
При участие на обединение, което не е юридическо лице доказването на поставеното изискване се извършва чрез попълване на съответния раздел в еЕЕДОП, който е представен от тези членове на обединението, които са ангажирани с изпълнението на строителни дейности.
Когато участникът предвижда участие на подизпълнители доказването на годността се извършва чрез попълване на съответния раздел в еЕЕДОП, който е представен от подизпълнителя/ите, които ще изпълняват строителство.
Удостоверяване: Преди сключване на договор за обществената поръчка, възложителят изисква от Участника, определен за изпълнител, копие на валидно Удостоверение за вписване в ЦПРС към Камара на строителите в България за изпълнение на строежи от категорията строеж, в която попада обекта на поръчката - за повече информация: http://register.ksb.bg/. В случай, че избраният за изпълнител е чуждестранно лице, той трябва да представи документ, с който да докаже, че има право да изпълнява възлаганата дейност в Република България, за изпълнение на строежи от категорията строежи, в които попада обекта на поръчката, включително че е извършил съответната регистрация, когато е необходимо съгласно чл. 112, ал. 1, т. 4 от ЗОП.
III.1.2) Икономическо и финансово състояние 
НЕ

Участникът трябва да има застраховка „Професионална отговорност“ за „строител“ с минимална застрахователна сума на застрахователната полица, съответстваща на обема и характера на поръчката, произтичащо от нормативен акт (съгл. чл.171, ал.1 от ЗУТ във вр. с чл.5, ал.2, т.5 от Наредбата за условията и реда за задължително застраховане в проектирането и строителството). Обекта, предмет на поръчката е строеж пета категория.
За участник, установен/регистриран извън Република България застраховката за професионална отговорност следва да бъде еквивалентна на тази по чл.171. ал.1 от ЗУТ, съгласно законодателството на държавата, където е установен/регистриран участникът.
Деклариране: Участникът декларира съответствие с поставеното изискване чрез представяне на еЕЕДОП, като информацията се посочва в Част IV: Критерии за подбор, буква Б: икономическо и финансово състояние от ЕЕДОП (застрахователна сума, уеб адрес, орган или служба, издаващи документа, точно позоваване на документа - №, дата на издаване, вида на застрахованата дейност и период на валидност).
Удостоверяване: При сключване на договор за изпълнение на поръчката, съответствието с изискването се доказва с представянето на актуализирана/валидна застрахователна полица или еквивалентен документ /за чуждестранните лица/ съобразно декларираното в ЕЕДОП, а в случай, че срокът на валидност на полицата изтича до датата на подписване на договора – и заверено копие на новата застрахователна полица.


Участникът трябва да има застраховка „Професионална отговорност“ за „строител“ с минимална застрахователна сума на застрахователната полица, съответстваща на обема и характера на поръчката, произтичащо от нормативен акт (съгл. чл.171, ал.1 от ЗУТ във вр. с чл.5, ал.2, т.5 от Наредбата за условията и реда за задължително застраховане в проектирането и строителството). Обекта, предмет на поръчката е строеж пета категория.
III.1.3) Технически и професионални възможности 
НЕ

1. През последните 5 /пет/ години, считано от датата на подаване на офертата, участникът трябва да е изпълнил поне една строителна дейност с предмет, идентичен или сходен с предмета на поръчката.
Под „строителна дейност с предмет, идентичен или сходен с предмета на поръчката“ се разбират строителни дейности (СМР и/или СРР), свързани с изграждане/ново строителство и/или преустройство и/или основен ремонт и/или реконструкция и/или основно обновяване на обекти, попадащи в обхвата на строежи минимум пета категория по чл. 137, ал. 1 от ЗУТ.
Възложителят не поставя изискване за изпълнени от Участниците дейности с конкретен обем на дейността, който да се приема като идентичен или сходен с обема на настоящата обществена поръчка.
Пояснение: „Изпълнена” е тази дейност (СМР), чието изпълнение е приключило и е прието без забележки до датата на подаване на офертата, независимо от датата на възлагането й.
При сключване на договор за изпълнение на поръчката, съответствието с изискването се доказва с представянето на Списък на строителството, което е идентично или сходно с предмета на обществената поръчка, придружен с удостоверения за добро изпълнение, които съдържат стойността, датата, на която е приключило изпълнението, мястото, вида и обема, както и дали е изпълнено в съответствие с нормативните изисквания.
2. Всеки участник трябва да прилага минимум следните системи с обхват, включващ изпълнение на строително-монтажни работи:
? Внедрена Система за управление на качеството, съгласно стандарта EN ISO 9001:2015 или еквивалентен (или съпоставима с тях за чуждестранни участници).
? Внедрена система за управление на околната среда, съгласно стандарта EN ISO 14001:2015 или еквивалентен (или съпоставима с тях за чуждестранни участници).
Сертификатите следва да отговарят на изискванията на чл. 64, ал. 5 от ЗОП. Сертификатите трябва да са издадени от независими лица, които са акредитирани по съответната серия европейски стандарти от Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация" или от друг национален орган по акредитация, който е страна по Многостранното споразумение за взаимно признаване на Европейската организация за акредитация, за съответната област или да отговарят на изискванията за признаване съгласно чл. 5а, ал. 2 от Закона за националната акредитация на органи за оценяване на съответствието.
Възложителят приема еквивалентни сертификати, издадени от органи, установени в други държави членки. Възложителят приема и други доказателства за еквивалентни мерки за осигуряване на качеството или за опазване на околната среда, когато участник не е имал достъп до такива сертификати или е нямал възможност да ги получи в съответните срокове по независещи от него причини, при условие че участникът е в състояние да докаже, че предлаганите мерки са еквивалентни на изискваните.
При сключване на договор за изпълнение на поръчката, съответствието с изискването се доказва с представянето на Копия от валидни сертификати за внедрени „Система за управление на качеството" , сертифицирана по БДС EN ISO 9001:2015 или еквивалент и „Система за опазване на околната среда", сертифицирана по екологичната или одиторската схема на Европейския съюз (EMAS) или аналогични европейски или международни стандарти за опазване на околната среда, напр. БДС EN ISO 14001:2015 или еквивалент с посочения от Възложителя обхват или еквивалентен.
3. Участникът трябва да разполага за целия срок на изпълнение на договора с ръководен екип - инженерно-технически състав, с определена професионална компетентност, съответстваща на спецификата на възлагане, който да бъде пряко ангажиран с изпълнението на строителството, предмет на поръчката, състоящ се като минимум от следните експерти:
3.1 Ръководител обект
3.2 Технически ръководител
3.3 Отговорник/специалист по контрола на качеството
3.4 Координатор/длъжностно лице по безопасност и здраве


1. През последните 5 /пет/ години, считано от датата на подаване на офертата, участникът трябва да е изпълнил поне една строителна дейност с предмет, идентичен или сходен с предмета на поръчката.
2. Всеки участник трябва да прилага минимум следните системи с обхват, включващ изпълнение на строително-монтажни работи:
? Внедрена Система за управление на качеството, съгласно стандарта EN ISO 9001:2015 или еквивалентен (или съпоставима с тях за чуждестранни участници).
? Внедрена система за управление на околната среда, съгласно стандарта EN ISO 14001:2015 или еквивалентен (или съпоставима с тях за чуждестранни участници).
3. Участникът трябва да разполага за целия срок на изпълнение на договора с ръководен екип - инженерно-технически състав, с определена професионална компетентност, съответстваща на спецификата на възлагане, който да бъде пряко ангажиран с изпълнението на строителството, предмет на поръчката, състоящ се като минимум от следните експерти:
3.1 Ръководител обект, който да отговаря на следните минимални изисквания:
а) има образователно-квалификационна степен „бакалавър” или „магистър”, с придобита специалност „Промишлено и гражданско строителство“, или „Строителство на сгради и съоръжения“, или „Транспортно строителство“, или „Геодезия“ или еквивалентна (вкл. и за чуждестранни експерти и/или експерти, с придобита в чужбина специалност);
б) придобил е минимум 5г. професионален опит по признатата му специалност;
в) има опит като ръководител на екип или ръководител на обект на минимум 2 (два) строителни обекта за изграждане/ново строителство и/или преустройство и/или основен ремонт и/или реконструкция и/или основно обновяване на строежи.
3.2 Технически ръководител, който да отговаря на следните минимални изисквания:
а) има придобита професионална квалификация, отговаряща на изискванията на чл.163а, ал.2 от ЗУТ, или еквивалентна съгласно чл.163а, ал.3 от ЗУТ (вкл. и за чуждестранни експерти и/или експерти, с придобита в чужбина специалност);
б) придобил е минимум 3 (три) години професионален опит по признатата му специалност;
в) има опит като технически ръководител на поне 2 (два) строителни обекта за изграждане/ново строителство и/или преустройство и/или основен ремонт и/или реконструкция и/или основно обновяване на строежи.
3.3 Отговорник/специалист по контрола на качеството, който да отговаря на следните минимални изисквания:
а) има придобита професионална квалификация, отговаряща на изискванията на чл. 163а, ал. 2 от ЗУТ, или еквивалентна (вкл. и за чуждестранни експерти и/или експерти, с придобита в чужбина специалност);
б) има минимум 1 (една) година опит в осъществяването на контрол на качеството при изпълнение на строително-монтажни работи на строителни обекти;
в) притежава валиден към датата на подаване на офертата документ (Удостоверение/Сертификат) за преминат курс за осъществяване контрол върху качеството на изпълнение на строителството и за съответствие на влаганите в строежите строителни продукти със съществените изисквания по ЗУТ или еквивалент (важимо и за чуждестранни експерти и/или експерти, с придобита в чужбина специалност).
3.4 Координатор/длъжностно лице по безопасност и здраве, който да отговаря на следните минимални изисквания:
а) има придобита професионална квалификация, отговаряща на изискванията на чл. 163а, ал.2 от ЗУТ, или еквивалентна (вкл. и за чуждестранни експерти и/или експерти, с придобита в чужбина специалност);
б) има минимум 1 (една) година опит в областта на безопасността и здравето при изпълнение на строително-монтажни работи.
в) притежава валиден към датата на подаване на офертата документ (Удостоверение/Сертификат) за преминат курс на обучение за Координатор по безопасност и здраве в строителството (по реда на Наредба №2/22.03.2004 г.) и/или за длъжностно лице по безопасност и здраве при работа (по реда на Наредба № РД-07-2/16.12.2009 г.) или еквивалент (важимо и за чуждестранни експерти и/или експерти, с придобита в чужбина специалност).
III.1.5) Информация относно запазени поръчки 2
НЕ
НЕ

III.2) Условия във връзка с поръчката 2

III.2.1) Информация относно определена професия (само за поръчки за услуги)
НЕ


За обекта, предмет на настоящата обществена поръчка е изготвен и одобрен инвестиционен проект, фаза работен проект.
Дейностите следва да бъдат извършени въз основа на одобрения работен проект, ведно с количествената сметка към него, издаденото разрешение за строеж и изискванията на техническата спецификация. Изпълнението на строителните и монтажните работи трябва да бъде съобразено с цялата свързана с изпълнението на конкретните видове строителни работи законова и подзаконова база, технически правила и норми и приложими стандарти, в т.ч. Наредба № 26 за рекултивация на нарушени терени, подобряване на слабопродуктивни земи , отнемане и оползотворяване на хумусния пласт. Изпълнителят трябва да предприеме всички мерки, за да осигури безопасността на строителната площадка.
III.2.3) Информация относно персонала, който отговаря за изпълнението на поръчката
НЕ
 Раздел IV:Процедура 

IV.1) Описание

Публично състезание
НЕ

IV.1.3) Информация относно рамково споразмение или динамична система за покупки

НЕ
    
  

НЕ
НЕ

IV.1.4) Информация относно намаляване на броя на решенията или офертите по време на договарянето или на диалога

НЕ

IV.1.5) Информация относно договаряне (само за състезателни процедури с договаряне)

НЕ

IV.1.6) Информация относно електронния търг

НЕ

IV.1.8) Информация относно Споразумението за държавни поръчки (GPA)

не

IV.2) Административна информация 

IV.2.1) Предишна публикация относно тази процедура 2


(Едно от следните: Обявление за предварителна информация; Обявление на профила на купувача)

IV.2.2) Срок за получаване на оферти или на заявления за участие

21/04/2020 (дд/мм/гггг)   17:00 (чч:мм)

IV.2.3) Прогнозна дата на изпращане на покани за търг или за участие на избраните кандидати 4

   
IV.2.4) Езици, на които могат да бъдат подадени офертите или заявленията за участие: 1  BG

IV.2.6) Минимален срок, през който оферентът е обвързан от офертата

18/10/2020 (дд/мм/гггг)
или

(от датата, която е посочена за дата на получаване на офертата)

IV.2.7) Условия за отваряне на офертите

22/04/2020 (дд/мм/гггг)   11:00 (чч:мм)

Община Руен, село Руен, ул. "Първи май" № 18, ет. 2, стая 42 - Заседателна зала.

Отварянето на офертите е публично и на него могат да присъстват участниците в процедурата или техни упълномощени представители, както и представители на средствата за масово осведомяване.
 Раздел VI: Допълнителна информация

VI.1) Информация относно периодичното възлагане 

не


VI.2) Информация относно електронното възлагане 

НЕ
НЕ
НЕ

VI.3) Допълнителна информация 2

Към Раздел III.1.3) Пояснение: Участникът трябва да определи за всяка от посочените позиции на експертите от инженерно-техническия състав квалифицирани лица, като един експерт не може да съвместява две позиции от изискуемия екип.
В случай че Участникът е Обединение, което не е юридическо лице, съответствието с поставените минимални изисквания за технически и професионални способности като критерии за подбор, се доказват от Обединението - Участник, а не от всяко от лицата, включени в него, с изключение на съответна регистрация, представяне на сертификат или друго условие, необходимо за изпълнение на поръчката, съгласно изискванията на нормативен или административен акт.
Спазването на изискването може да бъде осигурено от един или повече от партньорите в Обединението, съобразно направеното между тях разпределение на дейностите, предвидено в договора за създаване на Обединението.

VI.4) Процедури по обжалване 

VI.4.1) Орган, който отговаря за процедурите по обжалване
Комисия за защита на конкуренцията
бул. Витоша № 18
София 1000 България
cpcadmin@cpc.bg +359 29884070
http://www.cpc.bg +359 29807315
VI.4.2) Орган, който отговаря за процедурите по медиация 2
VI.4.3) Подаване на жалби

Срокът за обжалване е съгласно част Шеста, глава Двадесет и седма, чл. 197, ал. 1, т. 4 от ЗОП.
VI.4.4) Служба, от която може да бъде получена информация относно подаването на жалби 2

VI.5) Дата на изпращане на настоящото обявление: 31/03/2020 (дд/мм/гггг)

Възлагащият орган/възложителят носи отговорност за гарантиране на спазване на законодателството на Европейския съюз и на всички приложими закони


1моля, повторете, колкото пъти е необходимо
2в приложимите случаи
3моля, повторете, колкото пъти е необходимо, ако това обявление е само за предварителна информация
4ако тази информация е известна
5моля, представете тази информация, ако обявлението е покана за участие в състезателна процедура
6доколкото информацията е вече известна
7задължителна информация, която не се публикува
8информация по избор
9моля, представете тази информация само ако обявлението е за предварителна информация
10моля, представете тази информация само ако обявлението е обявление за възлагане
11само ако обявлението се отнася до квалификационна система
12моля, представете тази информация тук или в поканата за потвърждаване на интерес, ако обявлението е покана за участие в състезателна процедура или има за цел намаляване на срока за получаване на оферти
13моля, представете тази информация тук или в поканата за потвърждаване на оферти или за договаряне, ако обявлението е покана за участие в състезателна процедура
14ако това е за предварителна информация, използвано като покана за участите в състезателна процедура - моля, представете тази информация, ако тя вече е известна
15моля, представете тази информация тук или, ако е приложимо, в поканата за подаване на оферти
16
17задължителна информация, ако това е обявление за възлагане
18само ако обявлението не се отнася до квалификационна система
19ако обявлението има за цел намаляване на срока за получаване на оферти
20може да бъде присъдена значимост вместо тежест
21може да бъде присъдена значимост вместо тежест; ако цената е единственият критерий за възлагане, тежестта не се използва