Деловодна информация
00183
12-00-160 04/04/2019 (дд/мм/гггг)
не
00183-2019-0009 (nnnnn-yyyy-xxxx)

Притурка към Официален вестник на Европейския съюз

Информация и онлайн формуляри: http://simap.ted.europa.eu

Обявление за поръчка

Директива 2014/24/ЕС/ЗОП

 Раздел I: Възлагащ орган

I.1) Наименование и адреси 1 (моля, посочете всички възлагащи органи, които отговарят за процедурата)

Община Златоград 000614938
ул. Стефан Стамболов № 1
Златоград BG424 4980 България
инж. Цветелина Бодурова +359 30712551
ObA-zlatograd@zlatograd.bg +359 30714023

Интернет адрес/и

www.zlatograd.bg

http://www.zlatograd.bg/?pid=2,op5&id_op=171


I.2) Съвместно възлагане

НЕ
      
НЕ

I.3) Комуникация 

Документацията за обществената поръчка е достъпна за неограничен и пълен пряк безплатен достъп на: (URL)
http://www.zlatograd.bg/?pid=2,op5&id_op=171
Горепосоченото/ите място/места за контакт
Горепосоченото/ите място/места за контакт
НЕ  
НЕ 

I.4) Вид на възлагащия орган 

Регионален или местен орган

I.5) Основна дейност 

Общи обществени услуги

Раздел II: Предмет

II.1) Обхват на обществената поръчка

„ПОДМЯНА ДОГРАМА И РЕМОНТНИ РАБОТИ НА СГРАДА МБАЛ «ПРОФ. Д-Р АСЕН ШОПОВ» В ГР. ЗЛАТОГРАД” ПО ПРОЕКТ „КРАСИВА БЪЛГАРИЯ”
45421000      
Строителство

Предметът на поръчката е „ПОДМЯНА ДОГРАМА И РЕМОНТНИ РАБОТИ НА СГРАДА МБАЛ «ПРОФ. Д-Р АСЕН ШОПОВ» В ГР. ЗЛАТОГРАД” ПО ПРОЕКТ „КРАСИВА БЪЛГАРИЯ”. При изпълнение на строителните работи, предмет на поръчката, Изпълнителят се задължава:
- Да изпълни СМР/СРР в договорения срок, като организира и координира цялостния процес в строителството, съгласно:
• проекта за заснемане на обекта;
• офертата с приложенията към нея;
• действащата нормативна уредба, вкл. нормите по ЗБУТ;
• правилата на ПКБ.
- Да влага в строителния процес, при изпълнението на СМР/СРР на обекта, само нови качествени материали, конструкции и изделия, отговарящи на техническите изисквания на Европейския съюз и по БДС;
- Да обезпечи работата си с необходимите машини и съоръжения;
- Да съставя всички актове и протоколи по време на строителството, като използва образците на документи на ПКБ, съгласно приложенията към проекта на договора за СМР.
II.1.5) Прогнозна обща стойност 2
112592.03      BGN
(за рамкови споразумения или динамични системи за покупки - прогнозна обща максимална стойност за цялата продължителност на рамковото споразумение или на динамичната система за покупки)
II.1.6) Информация относно обособените позиции
не

II.2) Описание 1

II.2.2) Допълнителни CPV кодове 2
45421000      
II.2.3) Място на изпълнение
BG424

гр. Златоград, общ. Златоград, област Смолян

При изпълнение на строителните работи, предмет на поръчката, Изпълнителят се задължава:
- Да изпълни СМР/СРР в договорения срок, като организира и координира цялостния процес в строителството, съгласно:
• проекта за заснемане на обекта;
• офертата с приложенията към нея;
• действащата нормативна уредба, вкл. нормите по ЗБУТ;
• правилата на ПКБ.
- Да влага в строителния процес, при изпълнението на СМР/СРР на обекта, само нови качествени материали, конструкции и изделия, отговарящи на техническите изисквания на Европейския съюз и по БДС;
- Да обезпечи работата си с необходимите машини и съоръжения;
- Да съставя всички актове и протоколи по време на строителството, като използва образците на документи на ПКБ, съгласно приложенията към проекта на договора за СМР.
Техническите изисквания на Възложителя и дейностите, включени в предмета на обществената поръчка са посочени в Техническата спецификация.
Избраният за изпълнител участник трябва да осигури наемане на регистрирани в ДБТ безработни при реализиране на обекта, които са част от общия състав работници, при спазване на следните изисквания:
а) При срок за изпълнение на договора за СМР 3 (три) месеца:
- Да осигури 21 човекомесеца труд, положен от общия състав работници за срока на изпълнение на договора за СМР, като поддържа на трудов договор 7 среден месечен брой работници на обекта;
- Задължително да осигури 11 човекомесеца труд, положен от квалифицирани/неквалифицирани, наети от ДБТ безработни лица, за срока на изпълнение на договора за СМР, като поддържа на трудов договор 4 среден месечен брой наети от ДБТ за обекта безработни.
б) Броят на общия състав работници, в т.ч. и на квалифицирани/неквалифицирани безработни лица са изчислени на база изготвената за обекта Експертна оценка.
Избраният за изпълнител участник трябва да осигури изплащане на заплати и внасяне на осигурителни вноски, на база минимален месечен размер на осигурителния доход по основни икономически дейности и квалификационни групи професии, съгласно Приложение №1 от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване;
Избраният за изпълнител участник трябва да осигури реалистично съотношение между квалифицирани и неквалифицирани работници;
Избраният за изпълнител участник трябва да осигури застраховане (валидно за целия период на договора за СМР) по Наредбата за задължително застраховане на работниците и служителите за риска „трудова злополука“ на всички работещи на обекта, вкл. на наетите безработни лица.
Критериите по-долу
 
ДА Техническо предложение (ТП)    25
Предложен гаранционен срок (ГС)    15
Предложен срок на реакция при установени гаранционни дефекти и повреди (РГ)    10
Цена
50
II.2.6) Прогнозна стойност
112592.03      BGN
(за рамкови споразумения или динамични системи за покупки - прогнозна обща максимална стойност за цялата продължителност на тази обособена позиция)
II.2.7) Продължителност на поръчката, рамковото споразумение или динамичната система за покупки
3

не


II.2.9) Информация относно ограничение за броя на кадидатите, които ще бъдат поканени (с изключение на открити процедури)

или  / 

II.2.10) Информация относно вариантите
не
II.2.11) Информация относно опциите
не


II.2.12) Информация относно електронни каталози
НЕ
II.2.13) Информация относно средства от Европейския съюз
не

 Раздел III: Правна, икономическа, финансова и техническа информация 

III.1) Условия за участие

III.1.1) Годност за упражняване на професионалната дейност, включително изисквания във връзка с вписването в професионални или търговски регистри 

Участникът следва да притежава регистрация в Централния професионален регистър на строителя към Камарата на строителите в Република България, съгласно чл. 3, ал. 2 от Закона за Камарата на строителите (ЗКС), за изпълнение на строежи от първа група, минимум пета категория строежи, в съответствие с чл. 5, ал. 6 от ПРВВЦПРС (Правилник за реда на вписване и водене на централния професионален регистър на строителя) или регистрация в съответен регистър на държава - членка на Европейския съюз или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, като в този случай участникът представя еквивалентен документ, доказващ регистрация в аналогична професионална организация на държавата, в която е установен и има силата на вписване в Централния професионален регистър на строителя за обхвата на дейностите, за които е издаден.
Участникът следва да предостави изискуемата информация в част IV „Критерии за подбор“, раздел А „Годност“, т.1 от ЕЕДОП, като посочва данни относно вписването на участника в съответния професионален регистър в държавата членка, в която е установен, с точно позоваване на документа, в т.ч. номер, дата и обхват, като се посочва дали съответните документи са на разположение в електронен формат, както и уеб адрес, орган или служба, издаващи документа за регистрация.
Доказване на посоченото изискване - Изискването се доказва копие на Удостоверение за вписване в ЦПРС към Строителната камара за изпълнение на строежи от първа група, минимум пета категория. В случай, че участникът е чуждестранно лице той може да представи копие на документ, удостоверяващ правото да се изпълняват строежи, съобразно обекта на поръчката, издаден от компетентен орган на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария.
При участие на обединение, което не е юридическо лице, изискването за регистрация се доказва от всеки участник в обединението, кои?то ще извършва съответните строителни и монтажни работи, съобразно разпределението на участието на лицата при изпълнение на деи?ностите, предвидено в договора за създаване на обединение.
При участие на подизпълнители, същите следва да отговарят на горепосоченото изискване съобразно вида и дела от поръчката, кои?то ще изпълняват.
Документите се представят при условията на чл. 67, ал. 5 от ЗОП или преди подписване на договора за обществена поръчка съгласно чл. 112, ал.1, т. 2 от ЗОП.
III.1.2) Икономическо и финансово състояние 
НЕ

Участникът трябва да има застраховка “Професионална отговорност в строителството”.
Участникът следва да предостави изискуемата информация в Част ІV „Критерии за подбор“, Раздел Б, „Икономическо и финансово състояние“ т. 5 от ЕЕДОП.
Доказване на посоченото изискване - Изискването се доказва съгласно чл. 62, ал. 1, т. 2 от ЗОП – с доказателства за наличие на валидна застраховка „Професионална отговорност в строителството”, която да обхваща минимум пета категория строежи. За участник, установен/регистриран в Република България, застраховката за професионална отговорност следва да бъде съгласно чл. 171, ал. 1 от ЗУТ. За участник, установен/регистриран извън Република България застраховката за професионална отговорност следва да бъде еквивалентна на тази по чл. 171, ал. 1 от ЗУТ, съгласно законодателството на държавата, където е установен/регистриран участникът. Документите се представят при условията на чл. 67, ал. 5 от ЗОП или преди подписване на договора за обществена поръчка съгласно чл. 112, ал.1, т. 2 от ЗОП.
Когато по основателна причина участник не е в състояние да представи поисканите от възложителя документи, той може да докаже своето икономическо и финансово състояние с помощта на всеки друг документ, който възложителят приеме за подходящ.


Участникът трябва да има застраховка “Професионална отговорност в строителството”, която покрива минималната застрахователна сума за строеж, минимум пета категория – 70 000 лв., съгласно Наредба за условията и реда за задължително застраховане в проектирането и строителството, или съответен валиден аналогичен документ.
III.1.3) Технически и професионални възможности 
НЕ

1. Участникът трябва да има опит в изпълнение на дейност “строителство с предмет, идентичен или сходен с този на настоящата поръчка” за последните 5 (пет) години от датата на подаване на офертата.Участникът следва да предостави изискуемата информация в Част ІV „Критерии за подбор“, Раздел В „Технически и професионални способности“, т. 1а) от ЕЕДОП за дейностите с предмет, идентичен или сходен с този на поръчката, с посочване на стойностите, датите и получателите, изпълнени за последните пет години, считано от датата на подаване на офертата.
Доказване на посоченото изискване по т.1 - Изискването се доказва със списък на строителството, идентично или сходно с предмета на поръчката, придружен с удостоверения за добро изпълнение, които съдържат стойността, датата, на която е приключило изпълнението, мястото и вида, както и дали то е изпълнено в съответствие с нормативните изисквания.
Документите се представят при условията на чл. 67, ал. 5 от ЗОП или преди подписване на договора за обществена поръчка съгласно чл. 112, ал.1, т. 2 от ЗОП.
2. Участникът трябва да разполага с ръководен състав и персонал за изпълнението на поръчката.
Участникът следва да предостави изискуемата информация в Част ІV „Критерии за подбор“, Раздел В „Технически и професионални способности“, т. 6 (описват се образователна и професионална квалификация и опит на ръководния персонал, съобразно изискванията от настоящата поръчка) от ЕЕДОП.
Доказване на посоченото изискване по т. 2 - Изискването се доказва със списък на персонала, който ще изпълнява поръчката, и/или на членовете на ръководния състав, които ще отговарят за изпълнението, както и документи, които доказват професионална компетентност на лицата.
Документите се представят при условията на чл. 67, ал. 5 от ЗОП или преди подписване на договора за обществена поръчка съгласно чл. 112, ал.1, т. 2 от ЗОП.
3. Участникът следва да притежава сертификат по EN ISO 9001:2015 - система за управление на качеството или еквивалент, или други доказателства за еквивалентни мерки за осигуряване на качеството, с предметен обхват в областта на строителството;
4. Участникът следва да притежава сертификат по EN ISO 14001:2015 - система за управление на околната среда или еквивалент, или други доказателства за еквивалентни мерки за управление на околната среда, с предметен обхват в областта на строителството.
Участникът следва да предостави информация за сертификатите в част IV „Критерии за подбор“, Раздел Г „Стандарти за осигуряване на качеството и стандарти за екологично управление“ от ЕЕДОП.
Доказване на посочените изискваня по т. 3 и т.4 - Изискването се доказва с представяне на:
1. Валидни сертификати за внедрена система за управление на качеството по стандарт EN ISO 9001:2015 и/или еквивалент, с предметен обхват в областта на строителството (заверено копие).
2. Валиден сертификати за внедрена система за управление на на околната среда по стандарт EN ISO 14001: 2015 и/или еквивалент - с предметен обхват в областта на строителството (заверено копие).
Възложителят има право да не приеме представено доказателство за технически и професионални способности, когато то произтича от лице, което има интерес, който може да води до облага по смисъла на чл. 54 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.


1. Участникът трябва да има опит в изпълнение на минимум една дейност “строителство с предмет, идентичен или сходен с този на настоящата поръчка” за последните 5 (пет) години от датата на подаване на офертата.
“Строителство с предмет идентичен или сходен с този на поръчката” е строителство, което включва подмяна на дограма. Възложителят не поставя изискване за обем.
2. Участникът трябва да разполага най-малко със следния ръководен състав и персонал за изпълнението на поръчката:
2.1.Технически ръководител, който:
-да има квалификация „Строителен инженер”, „Инженер“ или „Строителен техник” съгласно чл. 163а от ЗУТ или еквивалентна;
-да притежава опит като технически ръководител по смисъла на чл. 163а, ал. 4 от ЗУТ (или на еквивалентна позиция) при изпълнението на най-малко 2 обекта, на които има дейности, сходни с предмета на поръчката;
2.2. Длъжностно лице по безопасност и здраве в строителството, което притежава актуално Удостоверение/Сертификат за „Длъжностно лице за безопасност и здраве” съгласно Наредба № РД-07-2 от 16.12.2009 г. за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд или еквивалентно.
2.3. Отговорник по контрола на качеството: да притежава съответното удостоверение за преминато обучение за контрол върху качеството на изпълнение на строителството и за контрол на съответствието на строителните продукти със съществените изисквания за безопасност или еквивалентен документ;
2.4. Квалифицирани строителни работници, съобразно видовете работи по КСС.
3. Участникът следва да притежава сертификат по EN ISO 9001:2015 - система за управление на качеството или еквивалент, или други доказателства за еквивалентни мерки за осигуряване на качеството, с предметен обхват в областта на строителството;
4. Участникът следва да притежава сертификат по EN ISO 14001:2015 - система за управление на околната среда или еквивалент, или други доказателства за еквивалентни мерки за управление на околната среда, с предметен обхват в областта на строителството.
III.1.5) Информация относно запазени поръчки 2
НЕ
НЕ

III.2) Условия във връзка с поръчката 2

III.2.1) Информация относно определена професия (само за поръчки за услуги)
НЕ


III.2.3) Информация относно персонала, който отговаря за изпълнението на поръчката
НЕ
 Раздел IV:Процедура 

IV.1) Описание

Публично състезание
НЕ

IV.1.3) Информация относно рамково споразмение или динамична система за покупки

НЕ
    
  

НЕ
НЕ

IV.1.4) Информация относно намаляване на броя на решенията или офертите по време на договарянето или на диалога

НЕ

IV.1.5) Информация относно договаряне (само за състезателни процедури с договаряне)

НЕ

IV.1.6) Информация относно електронния търг

НЕ

IV.1.8) Информация относно Споразумението за държавни поръчки (GPA)

не

IV.2) Административна информация 

IV.2.1) Предишна публикация относно тази процедура 2


(Едно от следните: Обявление за предварителна информация; Обявление на профила на купувача)

IV.2.2) Срок за получаване на оферти или на заявления за участие

24/04/2019 (дд/мм/гггг)   17:30 (чч:мм)

IV.2.3) Прогнозна дата на изпращане на покани за търг или за участие на избраните кандидати 4

   
IV.2.4) Езици, на които могат да бъдат подадени офертите или заявленията за участие: 1  BG

IV.2.6) Минимален срок, през който оферентът е обвързан от офертата


или 6

(от датата, която е посочена за дата на получаване на офертата)

IV.2.7) Условия за отваряне на офертите

25/04/2019 (дд/мм/гггг)   10:00 (чч:мм)

Сградата на ОбА Златоград, находяща се в гр. Златоград, ул. Стефан Стамболов № 1, ет. 2, Заседателна зала.

На публичното отваряне на офертите могат да присъстват участниците в процедурата или техни упълномощени представители, както и представители на средствата за масово осведомяване.
Представителят на участника се допуска след удостоверяване на неговата самоличност и представяне на съответно пълномощно.
Присъстващите вписват имената си и се подписват в изготвен от комисията списък.
 Раздел VI: Допълнителна информация

VI.1) Информация относно периодичното възлагане 

не


VI.2) Информация относно електронното възлагане 

НЕ
НЕ
НЕ

VI.3) Допълнителна информация 2

1. Избраният за изпълнител участник трябва да осигури наемане на регистрирани в ДБТ безработни при реализиране на обекта, които са част от общия състав работници, при спазване на следните изисквания:
а) При срок за изпълнение на договора за СМР 3 (три) месеца:
- Да осигури 21 човекомесеца труд, положен от общия състав работници за срока на изпълнение на договора за СМР, като поддържа на трудов договор 7 среден месечен брой работници на обекта;
- Задължително да осигури 11 човекомесеца труд, положен от квалифицирани/неквалифицирани, наети от ДБТ безработни лица, за срока на изпълнение на договора за СМР, като поддържа на трудов договор 4 среден месечен брой наети от ДБТ за обекта безработни.
б) Броят на общия състав работници, в т.ч. и на квалифицирани/неквалифицирани безработни лица са изчислени на база изготвената за обекта Експертна оценка.
2. Избраният за изпълнител участник трябва да осигури изплащане на заплати и внасяне на осигурителни вноски, на база минимален месечен размер на осигурителния доход по основни икономически дейности и квалификационни групи професии, съгласно Приложение №1 от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване;
3. Избраният за изпълнител участник трябва да осигури реалистично съотношение между квалифицирани и неквалифицирани работници;
4. Избраният за изпълнител участник трябва да осигури застраховане (валидно за целия период на договора за СМР) по Наредбата за задължително застраховане на работниците и служителите за риска „трудова злополука“ на всички работещи на обекта, вкл. на наетите безработни лица.
Плащането на цената се извършва както следва:
Въз основа на споразумението между МТСП и ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ, МТСП изплаща на ИЗПЪЛНИТЕЛЯ сумата по договора, както следва:
1. авансово плащане на стойност ....... лева без ДДС (30% от сумата по договора без ДДС) – в срок до 10 работни дни след представяне на коректно изготвени и попълнени документи по Приложение №2, т. 1 от договора;
2. междинно плащане (когато стойността по този договор е над 100 000 лева с ДДС) – в срок до 10 работни дни след представяне на коректно изготвени и попълнени документи по Приложение №2, т. 2 от договора;
3. окончателно плащане – в срок до 10 работни дни след представяне на коректно изготвени и попълнени документи по Приложение №2, т. 3 от договора.
Възложителят отстранява от участие в процедурата участник, за когото са налице обстоятелствата по чл. 54, ал. 1 и чл. 55, ал. 1, т. 1 и 4 от ЗОП. Участникът се отстранява и в случаите, когато е обединение и за член на обединението е налице някое от основанията за отстраняване.
Обстоятелствата, които съставляват основания за отстраняване, не трябва да са налице спрямо подизпълнителите и спрямо всяко трето лице, на чийто капацитет се позовава участника. В случай, че за някое от тези лица е налице основание за отстраняване, възложителят изисква участникът да замени посоченото от него трето лице или подизпълнител.
Освен на основанията, посочени по-горе, Възложителят отстранява от участие:
а/ участник, който не отговаря на поставените критерии за подбор или не изпълни друго условие, посочено в поканата за обществена поръчка или в документацията;
б/ участник, който е представил оферта, която не отговаря на:
- предварително обявените условия за изпълнение на поръчката;
- правила и изисквания, свързани с опазване на околната среда, социалното и трудовото право, приложими колективни споразумения и/или разпоредби на международното екологично, социално и трудово право, които са изброени в приложение № 10;
в/ участник, който не е представил в срок обосновката по чл. 72, ал. 1 ЗОП или чиято оферта не е приета съгласно чл. 72, ал. 3 – 5 ЗОП.
г/ участници, които са свързани лица;
д/ участник, подал заявление за участие или оферта, които не отговарят на условията за представяне, включително за форма, начин и срок.

VI.4) Процедури по обжалване 

VI.4.1) Орган, който отговаря за процедурите по обжалване
Комисия за защита на конкуренцията
бул. Витоша № 18
София 1000 България
cpcadmin@cpc.bg +359 29884070
http://www.cpc.bg +359 29807315
VI.4.2) Орган, който отговаря за процедурите по медиация 2
VI.4.3) Подаване на жалби

Жалби се подават съгласно чл. 197, ал. 1, т. 1 от ЗОП - в 10-дневен срок след изтичане на срока по чл. 100, ал. 3 от ЗОП.
VI.4.4) Служба, от която може да бъде получена информация относно подаването на жалби 2

VI.5) Дата на изпращане на настоящото обявление: 04/04/2019 (дд/мм/гггг)

Възлагащият орган/възложителят носи отговорност за гарантиране на спазване на законодателството на Европейския съюз и на всички приложими закони


1моля, повторете, колкото пъти е необходимо
2в приложимите случаи
3моля, повторете, колкото пъти е необходимо, ако това обявление е само за предварителна информация
4ако тази информация е известна
5моля, представете тази информация, ако обявлението е покана за участие в състезателна процедура
6доколкото информацията е вече известна
7задължителна информация, която не се публикува
8информация по избор
9моля, представете тази информация само ако обявлението е за предварителна информация
10моля, представете тази информация само ако обявлението е обявление за възлагане
11само ако обявлението се отнася до квалификационна система
12моля, представете тази информация тук или в поканата за потвърждаване на интерес, ако обявлението е покана за участие в състезателна процедура или има за цел намаляване на срока за получаване на оферти
13моля, представете тази информация тук или в поканата за потвърждаване на оферти или за договаряне, ако обявлението е покана за участие в състезателна процедура
14ако това е за предварителна информация, използвано като покана за участите в състезателна процедура - моля, представете тази информация, ако тя вече е известна
15моля, представете тази информация тук или, ако е приложимо, в поканата за подаване на оферти
16
17задължителна информация, ако това е обявление за възлагане
18само ако обявлението не се отнася до квалификационна система
19ако обявлението има за цел намаляване на срока за получаване на оферти
20може да бъде присъдена значимост вместо тежест
21може да бъде присъдена значимост вместо тежест; ако цената е единственият критерий за възлагане, тежестта не се използва