Деловодна информация
00299
 
да
да
27/02/2019 (дд/мм/гггг)
00299-2019-0003 (nnnnn-yyyy-xxxx)

Притурка към Официален вестник на Европейския съюз

Информация и онлайн формуляри: http://simap.ted.europa.eu

Обявление за поръчка

Директива 2014/24/ЕС/ЗОП

 Раздел I: Възлагащ орган

I.1) Наименование и адреси 1 (моля, посочете всички възлагащи органи, които отговарят за процедурата)

Община Търговище 000875920
пл. Свобода
Търговище BG334 7700 България
инж. Димо Димов - директор на дирекция УТ; Теодора Христова - гл. експерт в отдел НПО +359 060168-651/+359 060168-751
hristova.t@targovishte.bg +359 060162-212

Интернет адрес/и

http://www.targovishte.bg

http://ezop.uslugi.io/public/obshtina_targovishte/#65


I.2) Съвместно възлагане

НЕ
      
НЕ

I.3) Комуникация 

Документацията за обществената поръчка е достъпна за неограничен и пълен пряк безплатен достъп на: (URL)
http://ezop.uslugi.io/public/obshtina_targovishte/#65
Горепосоченото/ите място/места за контакт
до следния адрес: (моля, посочете друг адрес)
НЕ  
Община Търговище 000875920
пл. Свобода, Център за административно обслужване – работно място №5
Търговище BG334 7700 България
Павлина Захариева +359 060168-716
zaharieva.p@targovishte.bg +359 060162-212

Интернет адрес/и

http://www.targovishte.bg

http://ezop.uslugi.io/public/obshtina_targovishte/#65

НЕ 

I.4) Вид на възлагащия орган 

Регионален или местен орган

I.5) Основна дейност 

Общи обществени услуги

Раздел II: Предмет

II.1) Обхват на обществената поръчка

„Ремонт и поддръжка на общинската пътна и улична мрежа в община Търговище”
45233000      
Строителство

Предмет на настоящата обществена поръчка е превантивно и текущо поддържане както и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации на 207,650 км общински пътища, стопанисвани от община Търговище, както и улици в гр. Търговище и селата.
II.1.5) Прогнозна обща стойност 2
12500000.00      BGN
(за рамкови споразумения или динамични системи за покупки - прогнозна обща максимална стойност за цялата продължителност на рамковото споразумение или на динамичната система за покупки)
II.1.6) Информация относно обособените позиции
не

II.2) Описание 1

II.2.2) Допълнителни CPV кодове 2
45233000      
II.2.3) Място на изпълнение
BG334

Строително-монтажните работи ще се извършват на територията на община Търговище.

Предмет на настоящата обществена поръчка е превантивно и текущо поддържане както и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации на 207,650 км общински пътища, стопанисвани от община Търговище, както и улици в гр. Търговище и селата.
Подробно описание на общинските пътища е представено в Приложение № 1 – Списък на общинските пътища на територията на община Търговище.
Критериите по-долу
 
ДА Гаранционен срок – П1    20
Ниво на изпълнение, като измерител на качеството – П2    40
Цена
40
II.2.6) Прогнозна стойност
12500000.00      BGN
(за рамкови споразумения или динамични системи за покупки - прогнозна обща максимална стойност за цялата продължителност на тази обособена позиция)
II.2.7) Продължителност на поръчката, рамковото споразумение или динамичната система за покупки
48

не


II.2.9) Информация относно ограничение за броя на кадидатите, които ще бъдат поканени (с изключение на открити процедури)

или  / 

II.2.10) Информация относно вариантите
не
II.2.11) Информация относно опциите
не


II.2.12) Информация относно електронни каталози
НЕ
II.2.13) Информация относно средства от Европейския съюз
не

 Раздел III: Правна, икономическа, финансова и техническа информация 

III.1) Условия за участие

III.1.1) Годност за упражняване на професионалната дейност, включително изисквания във връзка с вписването в професионални или търговски регистри 

Участникът трябва да има регистрация в Централния професионален регистър на строителя, съгласно Закона за камарата на строителите да изпълнение на строежи от ІI – ра група минимум ІІІ – та категория, която да му позволява извършване на строителни работи, предмет на настоящата поръчка, а за чуждестранните лица – аналогични регистри, съгласно законодателството на държавата - членка, в която са установени или на друга държава – страна по Споразумението за Европейско икономическо сътрудничество.
Съгласно чл. 60 от ЗОП, чуждестранните участници могат да са регистрирани в аналогични регистри съгласно законодателството на държавата членка, в която са установени.
При участие на обединение, което не е юридическо лице, изискването за регистрация се доказва от всеки участник в обединението, който ще извършва строителство съобразно разпределението на участието на лицата при изпълнение на дейностите, предвидено в договора за създаване на обединението.
При участие на подизпълнители, същите следва да отговарят на горепосоченото изискване съобразно вида и дела от поръчката, който ще изпълняват.
При подаване на оферта, съответствието с горното изискване се декларира в ЕЕДОП, Част IV: „Критерии за подбор“, раздел А: „Годност“. Прeди сключване на договор, участникът, определен за изпълнител следва да представи документи за изпълнение на горния критерий, а именно: копие на Удостововерение за вписване в ЦПРС ІІ – ра група минимум ІІІ – та категория- включително и чуждестранните лица.
III.1.2) Икономическо и финансово състояние 
НЕ

1. Участниците да са реализирали минимален оборот в сферата, попадаща в обхвата на поръчката, изчислен на базата на годишните обороти.
2. Участникът да има застраховка "Професионална отговорност" с покритие, съответстващо на обема и характера на поръчката или произтичащо от нормативен акт.
При подаване на офертата участниците декларират съответствието си с горепосочените изисквания в ЕЕДОП - Обр. 1, Част ІV „Критерии за подбор“, Раздел Б "Икономическо ифинансово състояние" чрез попълване на съответното поле.
Преди сключването на договора за обществена поръчка (или в случаите на чл. 67, ал. 5 от ЗОП) участниците следва да представят актуални документи, доказващи изпълнението на горните изисквания, съгласно чл. 62, ал. 1, т.1-4 от ЗОП, а именно:
- удостоверения от банки, ГФО или техни съставни части, когато публикуването им се изисква, справка за оборота в сферата, попадаща в обхвата на поръчката - за доказване на изискването по т.1.
- доказателства за наличие на застраховка „Професионална отговорност“ - за доказване на изискването по т. 2.


1. Участникът следва да има реализиран минимален оборот в сферата, попадаща в обхвата на поръчката в размер на не по-малко от три милиона лева без ДДС, изчислен на базата на годишните обороти общо за последните три приключили финансови години, в зависимост от датата на която участникът е учреден или е започнал дейността си.
Под минимален оборот в сферата, попадаща в обхвата на поръчката се има предвид оборот от дейности, свързани с изграждане и/или рехабилитация, и/или реконструкция, и/или ремонт на улична и/или пътна мрежа.
При участие на обединения, които не са юридически лица, съответствието с изискването за минимален оборот в сферата, попадаща в обхвата на поръчката се доказва от обединението участник, а не от всяко от лицата, включени в него.
При участие на подизпълнители, същите следва да отговарят на горепосоченото изискване за икономическо и финансово състояние съобразно вида и дела от поръчката, който ще изпълняват.
2. Участникът следва да притежава застраховка „Професионална отговорност“ на лицето/лицата, което/които ще осъществява строителството за вреди, причинени на други участници в строителството и/или на трети лица, вследствие на неправомерни действия или бездействия при или по повод изпълнение на задълженията им за целия срок на договора.
За участник, установен/регистриран в РБългария, застраховката „Професионална отговорност”, следва да бъде съгласно чл. 171, ал. 1 от ЗУТ за строителство, покриваща минималната застрахователна сума за строител – в размер на 200 000 лв., съгласно чл. 5, ал. 2, т. 3 от Наредбата за условията и реда за задължително застраховане в проектирането и строителството.
За участник, установен/регистриран извън РБългария, застраховката за професионална отговорност следва да бъде еквивалент на тази по чл. 171, ал. 1 от ЗУТ, но направена съгласно законодателството на държавата, където е установен/регистриран участникът.
При участие на обединение, което не е юридическо лице, изискването за застраховка „Професионална отговорност” се доказва от всеки участник в обединението, който ще извършва строителство, съобразно разпределението на участието на лицата при изпълнение на дейностите, предвидено в договора за създаване на обединението.
При участие на подизпълнители, същите следва да отговарят на горепосоченото изискване съобразно вида и дела от поръчката, който ще изпълняват.
III.1.3) Технически и професионални възможности 
НЕ

1. Участникът през последните 5 години, считано от датата на подаване на офертата, да е изпълнил дейности с предмет и обем идентични или сходни с тези на поръчката.
2. Участникът следва да разполага с необходимия брой технически лица, които ще изпълняват строително-монтажните работи:
2.1. Ръководител екип;
2.2. Технически ръководител;
2.3. Отговорник по контрола на качеството;
2.4. Длъжностно лице по безопасност и здраве в строителството.
3. Участникът следва да разп. с необх. технич. ср-ва и съор. за осиг. на кач., вкл. за проучв. и изсл. - акредитирана стр. лаборатория;
4. Участникът следва да разп. с инструменти, съоръж. технич. обор., необх. за изпълн. на поръчката:
а)специал. механ., машини и автом.:
- пътна фреза с ш. 1000 мм; пътна фреза с ш. 500 мм; автогундратор; асфалтопол. машина; валяк вибрац. за асф. работи; валяк двубанд. вибрац. до 2.5 т.; пневм. колесен валяк; валяк за земни работи; челен товарач; колесен багер /комб./ - мин.0.5 куб м; автомобил-самосвал; автомобил–бордови; моторна фугорез. за асф. и бетон. повърхн.;моторна виброплоча; моторна духалка; моторен /или пневм./ къртач; ел. агрегат.
б) собств., наета или ползвана на др. правно основ. асф. база или да има скл. дог. за доставка на асф. смес, покриващ срока на действ. на дог.
5. Участн. трябва да прилагат система за управление на качеството, сертифицирана съгласно стандарт БДС EN ISO 9001:2015 или еквивалент.
6. Участниците трябва да прилагат система за опазване на околната среда, сертифицирана съгласно стандарт БДС EN ISO 14001:2015 или еквивалент.
При подаване на офертата участниците декларират съответствието си с горепосочените изисквания в ЕЕДОП - Обр. 1, Част ІV „Критерии за подбор“, Раздел В "Технически и професионални способности" чрез попълване на съответното поле.
Преди сключването на договора за обществена поръчка (или в случаите на чл. 67, ал. 5 от ЗОП) участниците следва да представят актуални документи, доказващи изпълнението на горните изисквания, съгласно чл. 64, ал.1, т. 1, т.3, т.4, т.9, т.10 от ЗОП, а именно:
- списък на строителството, идентично или сходно с предмета на поръчката, придружен с удостов. за добро изпълнение, които съдържат стойността, датата, на която е приключило изпълнението, мястото, вида и обема, както и дали е изпълнено в съответствие с нормативните изискванияа - за доказване на изискването по т.1.;
- списък на технич. лица и/или организации, включени или не в структурата на кандидата или участника, включително тези, които отговарят за контрола на качеството, а при обществени поръчки за строителство – лицата, които ще изпълняват строителството - за доказване на изискв. по т.2.;
- списък на техническите средства и съоръжения за осигуряване на качеството, включително за проучване и изследване, както и описание на мерките, използвани от кандидата или участника за осигуряване на качеството - за доказв. на изискв. по т.3;
- декларация за инструментите, съоръженията и техническото оборудване, които ще бъдат използвани за изпълнение на поръчката - за доказв. на изискв. по т.4;
- сертификати, издадени от акредитирани лица, за контрол на качеството, удостоверяващи съответствието на стоките със съответните спецификации или стандарти - за доказв. на изискв. по т.5;
- сертификати, издадени от акредитирани лица, за опазване на околната среда - за доказв. на изискв. по т. 6;


1.Участн., през посл. 5 г., счит. от датата на под. на офертата, да е изп. стр., идент. или сходно с предм. и обема на наст. общ.поръчка. Под „стр., сх. с предм.и обема на наст. общ. поръчка“ следва да се разб. дейности, свърз. с изгр. и/или рехаб. и/или реконстр. и/или ремонт на ул. и/или пътна мрежа. с мин. дълж. 10 км.
2. Участн. следва да разп. с правосп. техн. персонал от квалиф. експерти, които да се ангажират с изп. на СМР:
2.1. Ръков. екип-1 бр. Проф. квалиф.: стр.инж., спец.ТС или ПС или ПГС или ССС или аналог. спец., ако образ. степен е прид. в д-ва, където няма подобни спец.
2.2.Технич. ръков.- 2 бр. Да има завърш. обр., отгов. на изискв. на чл. 163а, ал.2 и 3 от ЗУТ или еквив.
2.3.Отгов. по контр. на кач.- 1бр. Да прит. удост. за контрол върху кач. на изп. на строит. или еквив.;
2.4. Длъж. лице по безоп. и здр. в стр.-1 бр. Проф. квалиф.: стр. инж. или проф. квал. стр. техник или аналог. квал., ако образ. степен е придоб. в д-ва, където няма подобна квал., притеж. актуално удост. за „Длъж. лице за безоп. и здраве” съгл. Наредба №РД-07-2 от 16.12.2009 г. за усл. и реда за пров. на период. обуч. и инстр. на работн. и служ. по правилата за осиг.на здрав. и безоп. усл. на труд или еквив.
Посоч. от участ. експерти могат да съчет. повече от една експ. позиция в предл. екип за изп. на стр., ако отгов. на пост. от Възл. мин. изискв.
3.Участн. следва да разп. със следн. собств., наети или ползв. на др. правно основ. техн. ср-ва и съор. за осиг. на кач., вкл. за проучв. и изсл. – акред. стр. лаб. за изв. на задълж. лаб. изпитв. за стр. м-ли и прод. на обекта, с която ще се осиг.контр. на кач-вото на изпълн. видове работи;
4. Участн. трябва да разп. със следн. собств., наето или ползв. на др. правно осн. инстр., съоръж. и техн. оборудв., необх. за изп. на поръчката:
а)специал. механ., машини и автом.:
- пътна фреза с ш. 1000 мм – 1бр.
- пътна фреза с ш. 500 мм – 1бр.
- автогундратор - 2 бр.
- асфалтопол. машина – 2 бр.
- валяк вибрац. за асф. работи – 2 бр.
- валяк двубанд. вибрац. до 2.5 т. – 2 бр.
- пневм. колесен валяк - 1 бр.
- валяк за земни работи – 2 бр.
- челен товарач – 2 бр.
- колесен багер /комб./ - мин.0.5 куб м -2 бр.
- автомобил-самосвал - 4 бр.
- автомобил–бордови – 1 бр.
- моторна фугорез. за асф. и бетон. повърхн. - 2 бр.
- моторна виброплоча – 2 бр.
- моторна духалка - 2 бр.
- моторен /или пневм./ къртач - 2 бр.
- ел. грегат – 2 бр.
б)собств. наета или ползв. на др. прав.осн. асф. база или да има скл. дог. за дост. на асф. смес, покр. срока на действ. на дог.
5. Участн. трябва да прил. с-ма за у-ние на к-вото, сертиф. съгл. стандарт БДС EN ISO 9001:2015 (или еквив. сертификат, издаден от органи, устан. в др. държ. членки) с обхват, аналогичен с обхвата на поръчката. Възл. ще приеме и др. доказ. за еквив. мерки за осиг. на кач.
6. Участн. трябва да прил. с-ма за опазв. на околн. среда, сертиф. съгл. стандарт БДС EN ISO 14001:2015 (или еквив. сертификат, издаден от органи, устан. в др. държ. членки) с обхват, аналогичен с обхвата на поръчката. Възл. ще приеме и др. доказ. за еквив. мерки за опазв. на околн. среда.
При участие на обед., които не са ЮЛ, съотв. с мин. изискв. за техн. и проф. спос. по т.1– 4 се док. от обед. участник, а не от всяко от лицата, вкл. в него, а изискв. по т. 5 и 6. се док. от всеки уч. в обед., който ще изв. стр. съобр.разпр. на участ. на лицата при изп. на дейн., предвид. в дог. за създ. на обед.
Съгл. чл. 65 от ЗОП участн. могат да се позоват на капац. на трети лица, незав. от правн. връзка м/у тях, по отн. на крит., свързани с икон. и финанс. съст., техн. спос. и проф. компет. По отнош. на крит., свърз. с профес. компет., участн. могат да се позоват на кап. на трети лица само ако лицата, с чиито образов., квалиф. или опит се док. изпълн. на изискв. на възлож., ще участв. в изп. на частта от пор., за която е необх. този капацитет. Третите лица тр. да отг. на съотв. крит. за подб., за док. на които участн. се позов. на техния капац.
III.1.5) Информация относно запазени поръчки 2
НЕ
НЕ

III.2) Условия във връзка с поръчката 2

III.2.1) Информация относно определена професия (само за поръчки за услуги)
НЕ


При подписване на договора, изпълнителят представя гаранция за изпълнение на договора в р-р на 1% от стойността на договора без ДДС. Гаранцията може да се представи в една от следните форми: 1.Парична сума; 2.Банкова гаранция; 3.Застраховка, която обезпечава изпълнението чрез покритие на отговорността на изпълнителя. Условията за задържане и освобождаване на гаранцията за изпълнение са посочени в проекта на договор.
III.2.3) Информация относно персонала, който отговаря за изпълнението на поръчката
НЕ
 Раздел IV:Процедура 

IV.1) Описание

Открита процедура
НЕ

IV.1.3) Информация относно рамково споразмение или динамична система за покупки

НЕ
    
  

НЕ
НЕ

IV.1.4) Информация относно намаляване на броя на решенията или офертите по време на договарянето или на диалога

НЕ

IV.1.5) Информация относно договаряне (само за състезателни процедури с договаряне)

НЕ

IV.1.6) Информация относно електронния търг

НЕ

IV.1.8) Информация относно Споразумението за държавни поръчки (GPA)

не

IV.2) Административна информация 

IV.2.1) Предишна публикация относно тази процедура 2


(Едно от следните: Обявление за предварителна информация; Обявление на профила на купувача)

IV.2.2) Срок за получаване на оферти или на заявления за участие

04/04/2019 (дд/мм/гггг)   17:00 (чч:мм)

IV.2.3) Прогнозна дата на изпращане на покани за търг или за участие на избраните кандидати 4

   
IV.2.4) Езици, на които могат да бъдат подадени офертите или заявленията за участие: 1  BG

IV.2.6) Минимален срок, през който оферентът е обвързан от офертата


или 6

(от датата, която е посочена за дата на получаване на офертата)

IV.2.7) Условия за отваряне на офертите

05/04/2019 (дд/мм/гггг)   10:00 (чч:мм)

Община Търговище, гр. Търговище 7700, пл. "Свобода", зала №28

Отварянето на офертите е публично и на него могат да присъстват участниците в процедурата или техни упълномощени представители, както и представителите на средствата за масово осведомяване.
 Раздел VI: Допълнителна информация

VI.1) Информация относно периодичното възлагане 

не


VI.2) Информация относно електронното възлагане 

НЕ
НЕ
НЕ

VI.3) Допълнителна информация 2

Участник в процедура за възлагане на обществена поръчка може да бъде всяко българско или чуждестранно физическо или юридическо лице или техни обединения, както и всяко друго образувание, което има право да изпълнява строителство, доставки или услуги, съгласно законодателството на държавата, в която то е установено.
Когато участникът, определен за изпълнител е неперсонифицирано обединение на физически и/или юридически лица, възложителят няма изискване за създаване на юридическо лице, но договорът за обществена поръчка се сключва след като изпълнителят представи пред възложителя заверено копие от удостоверение за данъчна регистрация и регистрация по БУЛСТАТ на създаденото обединение или еквивалентни документи съгласно законодателството на държавата, в която обединението е установено.
Изисквания към личното състояние на участниците - от участие в процедурата се отстранява участник, за който е налице, което и да е от обстоятелствата по чл.54, ал.1, т.1-т.7 от ЗОП. За участникът не трябва да са налице и следните специфични основания за изключване, посочени в Указанията за подготовка на офертите - част от Документацията за обществената поръчка:
- осъждания за престъпления по чл.194 – 208, чл.213а – 217, чл. 219 – 252 и чл. 254а –260 НК (чл. 54, ал. 1, т. 1 от ЗОП);
- нарушения по чл. 61, ал. 1, чл. 62, ал. 1 или 3, чл. 63, ал. 1 или 2, чл. 228, ал. 3 от Кодекса на труда (чл. 54, ал. 1, т. 6 от ЗОП);
- нарушения по чл. 13, ал. 1 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност (чл. 54, ал. 1, т. 6 от ЗОП);
- наличие на свързаност по смисъла на пар. 2, т. 45 от ДР на ЗОП между кандидати/ участници в конкретна процедура (чл. 107, т. 4 от ЗОП);
- участниците в настоящата обществена поръчка и контролираните от тях лица следва да НЕ са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, съгласно чл. 3 от ЗИФОДРЮПДРКЛТДС.
- обстоятелства по чл. 69 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.
Участникът удостоверява липсата на обстоятелствата по чл.54,ал.1,т.1-7 от ЗОП и липсата на специфичните основания за изключване с попълване на Част III Основания за изключване на ЕЕДОП, в приложимите полета. (Обр. №1).
Документите, доказващи липсата на основанията за отстраняване са посочени в чл. 58 от ЗОП и се представят от участника, избран за изпълнител преди сключване на договора.
В Предложението за изпълнение на поръчката, участниците следва да декларират, че при изготвяне на офертата са спазени задълженията, свързани с данъци и осигуровки, опазване на околната среда, закрила на заетостта и условията на труд.
Органите, от които участниците могат да получат необходимата информация за приложимите правила и изисквания, свързани с данъци и осигуровки, опазване на околната среда, закрила на заетостта и условията на труд, които са в сила в Република България са Национална агенция по приходите, МОСВ, РИОСВ, Агенция по заетостта и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.
Финансовите средства за изпълнение на настоящата поръчка се осигуряват от бюджета на Община Търговище.
Стойността на извършените дейности се заплаща по банков път, в 30-дневен срок след представяне на фактура на база заверен от възложителя протокол.

VI.4) Процедури по обжалване 

VI.4.1) Орган, който отговаря за процедурите по обжалване
Комисия за защита на конкуренцията
бул. Витоша № 18
София 1000 България
cpcadmin@cpc.bg +359 29884070
http://www.cpc.bg +359 29807315
VI.4.2) Орган, който отговаря за процедурите по медиация 2
VI.4.3) Подаване на жалби

Жалба може да се подава в 10 дневен срок от настъпването на обстоятелствата по чл. 197, ал.1, т.1 от ЗОП.
VI.4.4) Служба, от която може да бъде получена информация относно подаването на жалби 2
Община Търговище, юрисконсулт
пл. Свобода
Търговище 7700 България
nikolova.n@targovishte.bg +359 060168-701
http://www.targovishte.bg +359 060162-212

VI.5) Дата на изпращане на настоящото обявление: 27/02/2019 (дд/мм/гггг)

Възлагащият орган/възложителят носи отговорност за гарантиране на спазване на законодателството на Европейския съюз и на всички приложими закони


1моля, повторете, колкото пъти е необходимо
2в приложимите случаи
3моля, повторете, колкото пъти е необходимо, ако това обявление е само за предварителна информация
4ако тази информация е известна
5моля, представете тази информация, ако обявлението е покана за участие в състезателна процедура
6доколкото информацията е вече известна
7задължителна информация, която не се публикува
8информация по избор
9моля, представете тази информация само ако обявлението е за предварителна информация
10моля, представете тази информация само ако обявлението е обявление за възлагане
11само ако обявлението се отнася до квалификационна система
12моля, представете тази информация тук или в поканата за потвърждаване на интерес, ако обявлението е покана за участие в състезателна процедура или има за цел намаляване на срока за получаване на оферти
13моля, представете тази информация тук или в поканата за потвърждаване на оферти или за договаряне, ако обявлението е покана за участие в състезателна процедура
14ако това е за предварителна информация, използвано като покана за участите в състезателна процедура - моля, представете тази информация, ако тя вече е известна
15моля, представете тази информация тук или, ако е приложимо, в поканата за подаване на оферти
16
17задължителна информация, ако това е обявление за възлагане
18само ако обявлението не се отнася до квалификационна система
19ако обявлението има за цел намаляване на срока за получаване на оферти
20може да бъде присъдена значимост вместо тежест
21може да бъде присъдена значимост вместо тежест; ако цената е единственият критерий за възлагане, тежестта не се използва