Деловодна информация
00164главна дирекция "Инфраструктура на отбраната"
21-38-375 22/11/2018 (дд/мм/гггг)
не
00164-2018-0047 (nnnnn-yyyy-xxxx)

Притурка към Официален вестник на Европейския съюз

Информация и онлайн формуляри: http://simap.ted.europa.eu

Обявление за поръчка

Директива 2014/24/ЕС/ЗОП

 Раздел I: Възлагащ орган

I.1) Наименование и адреси 1 (моля, посочете всички възлагащи органи, които отговарят за процедурата)

Министерство на отбраната 000695324
ул. „Дякон Игнатий” № 3
София BG411 1092 България
инж. Зорница Батева +359 35929220749
z.bateva@mod.bg +359 35929880611

Интернет адрес/и

https://www.mod.bg/bg/

https://pp.mod.bg/3-NSIP-2018-C


I.2) Съвместно възлагане

НЕ
      
НЕ

I.3) Комуникация 

Документацията за обществената поръчка е достъпна за неограничен и пълен пряк безплатен достъп на: (URL)
https://pp.mod.bg/3-NSIP-2018-C
Горепосоченото/ите място/места за контакт
Горепосоченото/ите място/места за контакт
НЕ  
НЕ 

I.4) Вид на възлагащия орган 

Министерство или всякакъв друг национален или федерален орган, включително техни регионални или местни подразделения

I.5) Основна дейност 

Отбрана

Раздел II: Предмет

II.1) Обхват на обществената поръчка

Изпълнение на строителство по Проект 3AF31029 „Осигуряване на противопожарна станция“ във в.ф. 26 030 – Безмер по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP) 21-38-375
45212000      
Строителство

Предвижда се изпълнение на ново строителство на противопожарна станция в съответствие с утвърден от възложителя инвестиционен проект (Приложение №8) и количествена сметка (Приложение №9) за осъществяване на Проект 3AF31029 „Осигуряване на противопожарна станция“ - авиобаза "Безмер", част от Пакет от способности CP 9A1304 „Многоцелеви самолети в сферата на отговорност на SACEUR“ по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP).
II.1.5) Прогнозна обща стойност 2
1000000      BGN
(за рамкови споразумения или динамични системи за покупки - прогнозна обща максимална стойност за цялата продължителност на рамковото споразумение или на динамичната система за покупки)
II.1.6) Информация относно обособените позиции
не

II.2) Описание 1

II.2.2) Допълнителни CPV кодове 2
45212000      
II.2.3) Място на изпълнение
BG411

Военен район 1450 - Авиобаза Безмер, град Ямбол

Предвижда се изпълнение на ново строителство на противопожарна станция в съответствие с утвърден от възложителя инвестиционен проект (Приложение №8) и количествена сметка (Приложение №9) за осъществяване на Проект 3AF31029 „Осигуряване на противопожарна станция“ - авиобаза "Безмер", част от Пакет от способности CP 9A1304 „Многоцелеви самолети в сферата на отговорност на SACEUR“ по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP).
Критериите по-долу
 
ДА ОП-Организация за изпълнение на поръчката    60
СИ-Срок за изпълнение    10
Цена
30
II.2.6) Прогнозна стойност
1000000      BGN
(за рамкови споразумения или динамични системи за покупки - прогнозна обща максимална стойност за цялата продължителност на тази обособена позиция)
II.2.7) Продължителност на поръчката, рамковото споразумение или динамичната система за покупки
180

не


II.2.9) Информация относно ограничение за броя на кадидатите, които ще бъдат поканени (с изключение на открити процедури)

или  / 

II.2.10) Информация относно вариантите
не
II.2.11) Информация относно опциите
не


II.2.12) Информация относно електронни каталози
НЕ
II.2.13) Информация относно средства от Европейския съюз
не

Проектът се изпълнява по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP) и е със споделено финансиране между България и Общите фондове на НАТО.
 Раздел III: Правна, икономическа, финансова и техническа информация 

III.1) Условия за участие

III.1.1) Годност за упражняване на професионалната дейност, включително изисквания във връзка с вписването в професионални или търговски регистри 

Съгласно чл. 3, ал. 2 от Закона за камарата на строителите, участниците следва да са вписани в Централния професионален регистър на строителя (ЦПРС) и/или в съответен професионален регистър, а за чуждестранни лица – в аналогични регистри съгласно законодателството на държавата членка, в която са установени. Вписването в ЦПРС е необходимо да бъде за изпълнение на строежи първа група съгласно чл. 5, ал. 1, т. 1 от Правилник за реда за вписване и водене на Централния професионален регистър на строителя, първа категория съгласно чл. 137, ал. 1, т. 1 от ЗУТ, както и да притежава валиден контролен талон, неразделна част от Удостоверението за вписване в регистъра.
Обстоятелствата се декларират в част IV, раздел „А“, т.1 на ЕЕДОП.
Забележка: Съгласно чл. 14, ал. 8 от Закона за Камарата на строителите, чуждестранни юридически и физически лица - строители по смисъла на Закона за устройство на територията, на които е възложено изпълнението на инвестиционни проекти на територията на Република България по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността, не се вписват в Централния професионален регистър на строителя. Строителят уведомява писмено председателя на комисията по чл. 26 от Закона за Камарата на строителите в 7-дневен срок след сключването на договора с възложителя.
Удостоверение за вписване в ЦПРС към Камарата на строителите се представя преди сключването на договора за обществена поръчка, или при поискване от възложителя на основание чл.67, ал. 5 и ал. 6 от ЗОП, освен ако обстоятелството може да се установи чрез публичен безплатен регистър съгласно чл 58, ал. 6 от ЗОП.
При участие на обединения, които не са юридически лица, съответствието с изискването за вписване в ЦПРС се доказва от всяко от лицата, включени в него, съобразно разпределението на участието им при изпълнение на дейностите, предвидено в договора за създаване на обединението, чрез представяне на Удостоверение за вписване в ЦПРС към Камарата на строителите или еквивалентен документ. Съгласно чл. 3, ал. 3 от Закона за Камарата на строителите, когато физически или юридически лица се обединяват за изпълнение на строежи или отделни видове строителни и монтажни работи, поне един от участниците в обединението трябва да е вписан в регистъра. Съгласно чл. 3, ал. 4 от Закона за Камарата на строителите, участието в обединението не поражда права за лицата, които не са вписани в регистъра, самостоятелно да изпълняват строежи или отделни строителни и монтажни работи.
Ако подизпълнител ще извършва отделни части или видове СМР, той също трябва да бъде вписан в Регистъра за съответната категория и група строежи, съответно за изпълнение на отделни видове СМР съобразно декларираните работи, които ще извършва.
III.1.2) Икономическо и финансово състояние 
НЕ

Участникът да притежава валидна застраховка по чл. 171 от ЗУТ за професионална отговорност за строител за строежи от първа категория съгласно Наредбата за условията и реда за задължително застраховане в проектирането и строителството.
Ако застраховката изтича преди декларирания срок за изпълнение на поръчката, преди сключване на договора, избраният за изпълнител представя такава, покриваща целия срок на договора. Чуждестранните юридически/физически лица представят еквивалентен документ, издаден от съответния орган в държавата, в която са установени (документът се представя в превод на български език).
Участникът попълва информацията за застрахователната си полица в част IV, раздел „Б“, т. 5 на ЕЕДОП.
Участникът доказва изискването чрез представяне на копие на застрахователната полица за валидна застраховка „Професионална отговорност“ за строител за строежи от първа категория съгласно чл. 2, ал.1, т.3 от Наредбата за условията и реда за задължително застраховане в проектирането и строителството (НУРЗЗПС). Чуждестранните юридически/физически лица представят еквивалентен документ, издаден от съответна компетентна организация в държавата, в която са установени (документът се представя в превод на български език).
Съгласно чл. 59, ал. 6 от ЗОП при участие на обединение, което не е юридическо лице, застраховка „Професионална отговорност“ следва да имат членовете на обединението, съобразно разпределението на участието им при изпълнение на дейностите, предвидено в договора за създаване на обединението.
В случаите, когато участник е декларирал, че ще използва подизпълнители, то те трябва да отговарят на съответните критерии за подбор съобразно вида и дела на поръчката, който ще изпълняват съгласно чл. 66, ал. 2 от ЗОП.
В случай че участникът се позовава на капацитета на трети лица по отношение на този критерии, то те трябва да отговарят на условието да притежават застраховка „Професионална отговорност“ и да не са налице основания за отстраняване от процедурата съгласно чл. 65, ал. 4 от ЗОП.


Застрахователната сума по полицата да бъде минимум 600 000 лева.
III.1.3) Технически и професионални възможности 
НЕ

1. Участникът трябва да е изпълнил строителство за последните пет години, считано от датата на подаване на офертата – идентично или сходно с предмета на поръчката.
Под „сходен предмет“ се разбира строителство на жилищни и/или смесени сгради с прилежащи паркинги, сгради и/или съоръжения за обществено обслужване, сгради и инфраструктура на летища и/или производствени сгради.
Изискването се декларира в част IV, раздел „В“, т. 1а на ЕЕДОП.
Изискването се доказва чрез представяне на списък на строителството, идентично или сходно с предмета на поръчката, придружен с удостоверения за добро изпълнение, които съдържат стойността, датата, на която е приключило изпълнението, мястото, вида и обема, както и дали е изпълнено в съответствие с нормативните изисквания съгласно чл. 64, ал. 1, т. 1 от ЗОП.
2. Участникът трябва да има внедрена система за управление на качеството с обхват строителство съгласно стандарта ISO 9001:2015 или еквивалент.
Изискването се декларира в част IV, раздел „В“, т. 4 на ЕЕДОП.
Участникът доказва изискването чрез представяне на копие на валиден Сертификат за внедрена система за управление на качеството съгласно стандарта ISO 9001:2015 или еквивалентен документ или други доказателства за еквивалентни мерки за осигуряване на качеството с обхват в строителството.
Забележка: Сертификатите трябва да са издадени от независими лица, акредитирани по съответната серия европейски стандарти от Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“ или от друг национален орган по акредитация, който е страна по Многостранното споразумение за взаимно признаване на Европейската организация за акредитация, за съответната област или да отговарят на изискванията за признаване съгласно чл. 5а, ал.2 от Закона за националната акредитация на органи за оценяване на съответствието. Възложителят ще приеме еквивалентни сертификати, издадени от органи, установени в други държави членки, както и други доказателства за еквивалентни мерки за осигуряване на качеството. Възложителят приема и други доказателства за еквивалентни мерки за осигуряване на качеството, когато участник не е имал достъп до такива сертификати или е нямал възможност да ги получи в съответните срокове по независещи от него причини. В тези случаи участникът трябва да е в състояние да докаже, че предлаганите мерки са еквивалентни на изискваните.
При участие на обединения, които не са юридически лица, съответствието с изискването се доказва от обединението участник, а не от всяко от лицата, включени в него съобразно разпределението на участието на лицата при изпълнение на дейностите, предвидено в договора за създаване на обединението.
Подизпълнителите трябва да отговарят на съответните критерии за подбор съобразно вида и дела от поръчката, който ще изпълняват, съгласно чл. 66, ал. 2 от ЗОП и за тях да не са налице основания за отстраняване от процедурата.
В случай че участникът се позовава на капацитета на третите лица по отношение на критерия за технически и професионални възможности, то на основание чл. 65, ал. 4 от ЗОП те трябва да отговарят на съответните критерии за подбор и за тях да не са налице основания за отстраняване от процедурата.
Доказателствa, удостоверяващи съответствието с поставените критерии за подбор, се представят от участника определен за изпълнител преди сключване на договора за обществената поръчка, съгласно чл. 67, ал. 6 от ЗОП, или при изискване от възложителя на основание чл. 67, ал. 5 от ЗОП, по всяко време, когато това е необходимо за законосъобразното провеждане на процедурата.


1. Участникът да има изпълнено два броя строителство идентично или сходно с предмета на поръчката с обем не по-малък от 1000 квадратни метра разгъната застроена площ.
2. Участникът да прилага внедрена система за управление на качеството.
III.1.5) Информация относно запазени поръчки 2
НЕ
НЕ

III.2) Условия във връзка с поръчката 2

III.2.1) Информация относно определена професия (само за поръчки за услуги)
НЕ


Условията, при които ще се изпълни поръчката, включващо представяне на гаранция (размер от 5 % от договорената цена без ДДС), застраховка професионална отговорност, удостоверения за вписване в ЦПРС, освобождаване от ДДС и други, правата и задълженията на страните, сроковете за изпълнение и начина на плащане са съгласно проекта на договор от документацията за обществената поръчка.
III.2.3) Информация относно персонала, който отговаря за изпълнението на поръчката
НЕ
 Раздел IV:Процедура 

IV.1) Описание

Публично състезание
НЕ

IV.1.3) Информация относно рамково споразмение или динамична система за покупки

НЕ
    
  

НЕ
НЕ

IV.1.4) Информация относно намаляване на броя на решенията или офертите по време на договарянето или на диалога

НЕ

IV.1.5) Информация относно договаряне (само за състезателни процедури с договаряне)

НЕ

IV.1.6) Информация относно електронния търг

НЕ

IV.1.8) Информация относно Споразумението за държавни поръчки (GPA)

не

IV.2) Административна информация 

IV.2.1) Предишна публикация относно тази процедура 2


(Едно от следните: Обявление за предварителна информация; Обявление на профила на купувача)

IV.2.2) Срок за получаване на оферти или на заявления за участие

20/12/2018 (дд/мм/гггг)   17:30 (чч:мм)

IV.2.3) Прогнозна дата на изпращане на покани за търг или за участие на избраните кандидати 4

   
IV.2.4) Езици, на които могат да бъдат подадени офертите или заявленията за участие: 1  BG

IV.2.6) Минимален срок, през който оферентът е обвързан от офертата


или 6

(от датата, която е посочена за дата на получаване на офертата)

IV.2.7) Условия за отваряне на офертите

21/12/2018 (дд/мм/гггг)   14:00 (чч:мм)

Министерство на отбраната, град София, ул. „Дякон Игнатий” № 3

Получените оферти и ценовите предложения към тях се отварят на публични заседания, на които могат да присъстват участниците в процедурата или техни упълномощени представители и представители на средствата за масово осведомяване. При промяна на условията за отварянена офертите ще бъде публикувано съобщение в Профил на купувача до два работни дни преди датата на отварянето на офертите.
 Раздел VI: Допълнителна информация

VI.1) Информация относно периодичното възлагане 

не


VI.2) Информация относно електронното възлагане 

НЕ
НЕ
НЕ

VI.3) Допълнителна информация 2

-Всеки участник в процедурата има право да представи само една оферта като не се допускат варианти.
-Всички документи трябва да бъдат на български език.
-Участникът трябва да поддържа офертата си валидна за срок от 6 месеца, считано от датата на получаване на офертата.
Основания за отстраняване от процедурата са, както следва:
-обстоятелства по чл. 54, ал. 1 и чл. 55, ал. 1, т. 1 от ЗОП (декларират се в част III, раздели А, Б и В на ЕЕДОП, освен при доказателства за надеждност по чл. 45, ал. 2 от ППЗОП);
-обстоятелства по чл.327б от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (декларира се в част III, раздел Г на ЕЕДОП) и обстоятелства по чл. 327, ал. 1 (декларация по образец - приложение №3 от документацията);
-обстоятелства по чл. 3, т. 8 във връзка с чл. 5, ал. 1, т. 3 от ЗИФОДРЮДРКЛТДС, освен при наличие на изключения по чл. 4 от закона (декларира се в част III, раздел Г на ЕЕДОП);
-обстоятелство по чл. 107 от ЗОП (декларира се в част III, раздел Г на ЕЕДОП);
-ограничения след освобождаване от висша публична длъжност съгласно чл. 69 от Закона за противодействие на корупцията и за отменаме на незаконно придобитото имущество (декларира се в част III, раздел Г на ЕЕДОП).
-посочване на цени в техническото предложение;
-представяне на вариантност на офертата;
-представяне на документи с невярно съдържание или документи, които не отговарят на образците в настоящата документация;
-предложена цена за изпълнение на поръчката, по-висока от посочената прогнозна стойност;
-неудължаване на срока за валидност на офертата след покана от страна на възложителя или предлагане на по-кратък срок на валидност от посочения документацията;
-при допуснати аритметични грешки в попълването на количествената сметка и/или ценовото предложение;
-неизпълнение на изискванията на чл. 67, ал. 4 от ЗОП.
-Участникът декларира липсата на основания за отстраняване чрез предоставяне ЕЕДОП единствено в ЕЛЕКТРОНЕН ВИД (във формат PDF, подписан с електронен подпис) по образец, в съотвествие с указанията за попълването и представянето му в Раздел II от документацията за обществената поръчка.
-Гаранция за изпълнение на договора за обществена поръчка е в размер на 5 % от стойността на договора, без включен ДДС
-Възложителят дава възможност за авансово плащане, в размер на до 20% (двадесет процента) от стойността за извършване на строително-монтажните работи, без ДДС съгласно офертата на участника. Изпълнителя представя гаранция, обезпечаваща 100% размера на аванса.
-Гаранциите се представят в една от следните форми: парична сума; банкова гаранция; застраховка, която обезпечава изпълнението чрез покритие на отговорността на изпълнителя и 100% стойността на аванса съгласно изискванията на Приложения №№ 7.1 и 7.2 от документацията.
-При сключване на договора за обществената поръчка изпълнителят следва да поиска освобождаване от ДДС по реда на чл. 173, ал. 1 и ал. 2 от Закона за данък върху добавената стойност на основание Споразумение относно статута на Организацията на Северноатлантическия договор, националните представители и международните служители, ратифицирано със закон, обнародван в ДВ, бр. 83/24.09.2004 г. обн., ДВ, бр. 105/30.11.2004 г.
* Участниците могат да се запознаят подробно с всички документи по процедурата в Профила на купувача на интернет страницата на МО: http://pp.mod.bg/3-NSIP-2018-C .

VI.4) Процедури по обжалване 

VI.4.1) Орган, който отговаря за процедурите по обжалване
Комисия за защита на конкуренцията
бул. Витоша № 18
София 1000 България
cpcadmin@cpc.bg +359 29884070
http://www.cpc.bg +359 29807315
VI.4.2) Орган, който отговаря за процедурите по медиация 2
VI.4.3) Подаване на жалби

Жалба срещу решението за откриване на процедурата може да се подава в 10-дневен срок съгласно разпоредбата на чл. 197, ал . 1, т. 4 от Закона за обществените поръчки.
VI.4.4) Служба, от която може да бъде получена информация относно подаването на жалби 2

VI.5) Дата на изпращане на настоящото обявление: 22/11/2018 (дд/мм/гггг)

Възлагащият орган/възложителят носи отговорност за гарантиране на спазване на законодателството на Европейския съюз и на всички приложими закони


1моля, повторете, колкото пъти е необходимо
2в приложимите случаи
3моля, повторете, колкото пъти е необходимо, ако това обявление е само за предварителна информация
4ако тази информация е известна
5моля, представете тази информация, ако обявлението е покана за участие в състезателна процедура
6доколкото информацията е вече известна
7задължителна информация, която не се публикува
8информация по избор
9моля, представете тази информация само ако обявлението е за предварителна информация
10моля, представете тази информация само ако обявлението е обявление за възлагане
11само ако обявлението се отнася до квалификационна система
12моля, представете тази информация тук или в поканата за потвърждаване на интерес, ако обявлението е покана за участие в състезателна процедура или има за цел намаляване на срока за получаване на оферти
13моля, представете тази информация тук или в поканата за потвърждаване на оферти или за договаряне, ако обявлението е покана за участие в състезателна процедура
14ако това е за предварителна информация, използвано като покана за участите в състезателна процедура - моля, представете тази информация, ако тя вече е известна
15моля, представете тази информация тук или, ако е приложимо, в поканата за подаване на оферти
16
17задължителна информация, ако това е обявление за възлагане
18само ако обявлението не се отнася до квалификационна система
19ако обявлението има за цел намаляване на срока за получаване на оферти
20може да бъде присъдена значимост вместо тежест
21може да бъде присъдена значимост вместо тежест; ако цената е единственият критерий за възлагане, тежестта не се използва