ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Медицински университет /МУ/ - София - Ректорат
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 398
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Услуги
Предмет: ИЗРАБОТВАНЕ НА ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОЕКТ ВЪВ ФАЗА „ТЕХНИЧЕСКИ ПРОЕКТ“ И ФАЗА „РАБОТЕН ПРОЕКТ“ , НЕПРЕДВИДЕНО ДОПЪЛНИТЕЛНО ПРОЕКТИРАНЕ, УПРАЖНЯВАНЕ НА АВТОРСКИ НАДЗОР ПО ВРЕМЕ НА СТРОИТЕЛСТВОТО И ИЗГОТВЯНЕ НА ПОДРОБНИ КОЛИЧЕСТВЕНИ СТОЙНОСТНИ СМЕТКИ НА ОСНОВА ТЕХНИЧЕСКОТО ЗАДАНИЕ ОТ ПРОВЕДЕНИЯ ОТКРИТ АРХИТЕКТУРЕН КОНКУРС И ПРЕДСТАВЕНИЯТ КОНКУРСЕН ПРОЕКТ ЗА ОБЕКТ: Учебно-административна сграда и Ректорат на Медицински университет - София и прилежащите - Деканат на Медицински факултет към МУ - София, Факултет по обществено здраве към МУ - София, конгресен център и подземен гараж, С ИЗРАБОТВАНЕ НА ПРОЕКТИТЕ, ВЪВ ВСИЧКИ ТЕХНИ ЧАСТИ, ЕТАПИ И ФАЗИ, ДО СТЕПЕН НА ЗАВЪРШЕНОСТ ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА СТРОЕЖ И ГОТОВНОСТ ЗА ВЪЗЛАГАНЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СМР И УПРАЖНЯВАНЕ НА АВТОРСКИ НАДЗОР В УПИ I - ЗА БОЛНИЧЕН КОМПЛЕКС, КВ. 387, М. „БУЛ. БЪЛГАРИЯ-МЕДИЦИНСКИ КОМПЛЕКС-МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ“
Прогнозна стойност: 2084000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00398-2020-0011
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № РК 36-1375 от 10.06.2020 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 9 от ЗОП

Изисквания на ЗОП:

- услугата се възлага след конкурс за проект, проведен по реда на закона, като се изпращат покани за участие в преговорите на класирания участник или на всички класирани участници в съответствие с условията на конкурса.

 

Представени от възложителя мотиви и доказателства:

В Агенцията по обществени поръчки (АОП) е постъпило Решение № РК 36-1375 от 10.06.2020 г. на ректора на Медицински университет /МУ/ - София - Ректорат, в което са изложени мотиви за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 9 от ЗОП.

В поле IV.7) на решението за откриване се посочва, че прогнозната стойност на поръчката е 2 084 000 лв. без ДДС.

Според поле V.2) на същото решение, лицето, до което се изпраща поканата за участие е „Тилев архитекти“ ООД, класирано на първо място в открит конкурс за идеен архитектурен проект за изграждане на шестетажна учебно-административна сграда и Ректорат на Медицинския университет – София и прилежащите - Деканат на Медицинския факултет към МУ - София, Факултет по обществено здраве към МУ – София, конгресен център и подземен гараж.

В поле V.3) на решението се отбелязва, че разглежданата поръчка е свързана с „конкурс за проект“, открит с Решение № РК 36-215 от 19.02.2019 г., публикуван в Регистъра на обществените поръчки (РОП) под уникален № 00398-2019-0002.

В придружителното писмо до АОП са изброени 15 прикачени файла, но електронното писмо до Агенцията съдържа следните два:

- Решение № РК 36-1337/07.08.2019 г. на ректора на МУ-София-Ректорат за класиране на конкурсните проекти в открит конкурс за идеен архитектурен проект за шестетажна учебно-административна сграда и Ректорат на Медицинския университет – София и прилежащите - Деканат на Медицинския факултет към МУ - София, Факултет по обществено здраве към МУ – София, конгресен център и подземен гараж“, вписан в РОП с уникален номер 00398-2019-0002. Видно от раздел II на решението, в конкурса са класирани трима участници. На първо място е класиран „Тилев архитекти“ ООД;

- Покана за участие в разглежданата процедура на договаряне без предварително обявление, отправена до „Тилев архитекти“ ООД.

 

Извършени проверки от АОП в електронни публични регистри (когато е приложимо):

Извършена справка в РОП потвърди, че по посочения от възложителя номер 00398-2019-0002 в Регистъра е вписана информация за проведен от Медицинския университет /МУ/-София-Ректорат конкурс за проект по реда на чл. 18, ал. 1, т. 11 от ЗОП с предмет: „Идеен архитектурен проект за изграждане на шестетажна учебно-административна сграда и Ректорат на Медицинския университет – София и прилежащите - Деканат на Медицинския факултет към МУ - София, Факултет по обществено здраве към МУ – София, конгресен център и подземен гараж“, открит с Решение № РК 36-215 от 19.02.2019 г. От публикуваната в Регистъра информация за резултатите от конкурса е видно, че класираният на първо място участник е „Тилев архитекти“ ООД. В решението за откриване на конкурса е уточнено, че целта на конкурса е да се придобие проект, който да послужи за възлагане на обществена поръчка за услуга (изготвяне на инвестиционен проект във фаза „Технически проект“ и фаза „Работен проект“) чрез процедура на договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 9 от ЗОП, съгласно резултатите от класирането. В раздел ІV.3) на същото решение е пояснено, че конкурсът се провежда с присъждане на награди на участниците, класирани на първите три места по реда на чл. 80, ал. 1, т. 2 от ЗОП. Видно от раздели ІV.7) и ІV.8) на решението, прогнозната стойност е 2 264 000 лв. без ДДС, като наградният фонд за конкурсните проекти възлиза на 180 000 лв. без ДДС, а за изработване на инвестиционен проект във фази „Технически проект“ и „Работен проект“ и упражняване на авторски надзор по време на строителството са предвидени 2 084 000 лв. без ДДС. Визираната информация (по чл. 80, ал. 3 от ЗОП) не се съдържа в Обявлението за конкурса за проект, което се публикува в ОВ на ЕС и информира Европейския пазар за намеренията на възложителя, респ. гарантира принципите за възлагане на обществени поръчки.

 

Изводи:

С разглежданата процедура на договаряне без предварително обявление се възлагат услуги по изработване на инвестиционен проект във фаза „Технически проект“ и фаза „Работен проект“, непредвидено допълнително проектиране, упражняване на авторски надзор по време на строителството и изготвяне на подробни КСС на основа техническото задание от проведен открит архитектурен конкурс и представен конкурсен проект за обект: „Учебно-административна сграда и Ректорат на Медицински университет - София и прилежащите - Деканат на Медицински факултет към МУ - София, Факултет по обществено здраве към МУ - София, конгресен център и подземен гараж“. От изложените мотиви и извършената проверка в РОП става ясно, че през 2019 г. възложителят е провел конкурс за проект за получаване на идеен архитектурен проект за изграждане на шестетажна учебно-административна сграда, Ректорат и прилежащите - Деканат, Факултет по обществено здраве към МУ, конгресен център и подземен гараж. В поле II.2.4) на обявлението за конкурса възложителят е посочил, че придобитият проект ще послужи за възлагане на обществена поръчка по реда на чл. 79, ал. 1, т. 9 от ЗОП, съгласно резултатите от класирането, за изработката на инвестиционен такъв за обектите във фаза „Технически проект“ и фаза „Работен проект“. От приложените Покана за участие и Решение № РК 36-1337/07.08.2019 г. за класиране на конкурсните проекти се установява, че поканата се изпраща до лицето, класирано на първо място в конкурса. Предоставената информация обаче не изяснява какви са условията на конкурса. В обявлението, с което е открит конкурсът, е записано, че наградените проекти се считат за произведения, създадени по поръчка, по смисъла на чл. 42 от Закона за авторското право и сродните му права, и с разглежданото договаряне се възлага изработването на инвестиционен проект във фаза „Технически проект“ и фаза „Работен проект“. В тази връзка може да се допусне, че проектирането следва да се възложи на автора на идейния проект, но възложителят следва да разполага с документи, че съгласно условията на конкурса за участие в договарянето следва да бъде поканен само класираният на първо място участник.

В допълнение, провеждането на „конкурс за проект“ е обявено в ОВ на ЕС. От публикуваното обявление става ясно, че наградният фонд възлиза на 180 000 лв. без ДДС, но не може да се установи, че обществената поръчка, за която възложителят възнамерява впоследствие да приложи реда на чл. 79, ал. 1, т. 9 от ЗОП е на стойност 2 084 000 лв. без ДДС.

Предвид изложеното, за да са налице основанията за провеждане на процедура на договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 9 от ЗОП, възложителят следва да може да докаже, че при провеждането на конкурса са спазени принципите на чл. 2 от ЗОП, както и че в условията му е било предвидено в договарянето да бъде поканен само класираният на първо място участник.


* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).