ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 2030
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Услуги
Предмет: Предметът на поръчката включва дейности по абонаментно обслужване и периодична актуализация на Счетоводна програма „Бизнес процесор - WEB версия счетоводство за нуждите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и териториалните й служби, съгласно Технически спецификации на Възложителя.
Прогнозна стойност: 383000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 02030-2018-0018
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № Л-4032 от 13.09.2018 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки /АОП/ е изпратено Решение № Л-4032 от 13.09.2018 г. на началник-отдел „Финансово-ресурсно осигуряване“ на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” /ГДИН/ (длъжностно лице по чл. 7, ал. 1 от ЗОП, съгласно заповед № Л-3350 от 30.07.2018 г. на възложителя) за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 3, б. "в" от ЗОП.
Прогнозна стойност на поръчката е в размер на 383 000 лв. без ДДС.
В поле V.2) на Решението е отбелязано, че ще се сключи договор с „Диуеър“ EООД.
В подкрепа на изложените мотиви в АОП са представени следните копия на документи:
- Свидетелство за марка рег. № 56656 от 27.11.2006г. с притежател „Диуеър“ ЕООД и покровителствен срок до 20.01.2015 г.;
- Уведомление от 17.03.2014 г. от Патентното ведомство на Република България за подновяване на регистрация на марка „Конто“ (рег. № 56656) до 20.01.2025 г., издадено на „Диуеър“ ЕООД върху продукта „Конто“;
- Договор от 13.02.2018 г., сключен между наследниците на автора и собственик на ПП КОНТО и „Диуеър“ ЕООД за лицензиране правото на внедряване и поддържане на ПП КОНТО от изпълнителя - „Диуеър“ ЕООД. Договорът е в сила от 01.02.2018 г. и е валиден до 31.01.2023 г.;
- Лиценз за изключителни права за внедряване и поддържане на ПП КОНТО, предоставен на „Диуеър“ ЕООД съгласно договор, влизащ в сила от 01.02.2018 г. и валиден до 31.01.2023 г. сключен между наследниците на автора на програмния продукт.
 
Извършени проверки от АОП в електронни публични регистри (когато е приложимо):
Извършена справка в Регистъра на обществените поръчки /РОП/ установи, че в Регистъра са налични данни за проведени предходни процедури на възложителя (с уникални номера 02030-2011-0011, 02030-2013-0004, 02030-2014-0009, 02030-2015-0017, 02030-2016-0019) за абонаментно обслужване и периодична актуализация на счетоводна програма „Бизнес процесор - WEB версия счетоводство“, възложени на „Диуеър“ ЕООД.
 
Изводи:
С разглежданата процедура на договаряне без предварително обявление се възлагат абонаментно обслужване и периодична актуализация на Счетоводна програма „Бизнес процесор - WEB версия счетоводство“ за нуждите на ГДИН и териториалните й служби. Не се посочва срокът, за който се възлага поръчката. В мотивите на възложителя се излага тезата, че поради наличието на изключителни права, възлаганите дейности могат да бъдат изпълнени само от поканеното лице и в тази връзка за възлагането на поръчката е приложимо основанието по чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП.
Прилагането на избраното правно основание е свързано с условието поканеното в договарянето лице да е носител на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост. Съгласно чл. 3, ал. 1, т. 1 от Закона за авторското право и сродните му права, компютърните програми са обект на авторско право, а негов носител е лицето, в резултат на чиято творческа дейност е създадено произведението. Към преписката са предоставени документи (свидетелство за марка от Патентно ведомство, лиценз за изключителни права за внедряване и поддържане на ПП Конто и свързан с него договор от 13.02.2018 г.), от които е видно, че наследниците на автора и собственик на ПП Конто предоставят изключителните права за внедряване и поддържане на програмата на „Диуеър“ ЕООД за срок до 31.01.2023 г. В решението се уточнява, че счетоводният програмен продукт „Бизнес процесор - WEB версия счетоводство“, включен в предмета на настоящата поръчка, отговаря на „Конто 66“ - най-новата версия на ПП Конто. С оглед на изложеното, в конкретния случай би могло да се приеме, че „Диуеър” ЕООД се явява единственият възможен изпълнител на услугата, предмет на разглежданото договаряне, при условие че „Конто”, в частност „Конто 66” и „Бизнес процесор - WEB версия счетоводство” са имена на идентични продукти.
В решението за откриване на процедурата се уточнява, че предметът на възлаганата поръчка не включва доставка или създаване на нов програмен продукт и в тази връзка се твърди, че не съществува алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката. С оглед на горното възложителят следва да разполага с аргументи в подкрепа на доводите, че посредством периодичната актуализация не се стига до фактическа подмяна на първоначалния продукт с нов, което предполага спазването на общия ред за възлагане по ЗОП.
Правомерното прилагане на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП е обвързано и с условието правата, които служат като основание възложителят да не прилага общия ред за възлагане, да са възникнали законосъобразно. В мотивите се отбелязва, че продуктът е внедрен и се използва в Министерство на правосъдието - първостепенния разпоредител с бюджет за ГДИН. Основният договор за закупуване на програмния продукт не е приложен и не са представени доказателства, обосноваващи правомерност на действията на възложителя по повод сключването му. Същевременно, внедреният продукт продължава да се използва за нуждите на възложителя чрез абонаментното му обслужване и периодична актуализация, като за целта ГДИН е провела няколко последващи процедури по ЗОП с идентичен предмет.
Предвид изложеното, за законосъобразното прилагане на избраното правно основание възложителят следва да разполага с аргументи и доказателства, че договорът, с който първоначално е придобит програмния продукт, е сключен при съблюдаване на правилата за възлагане на обществени поръчки.  

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).