ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Държавна агенция "Национална сигурност" /ДАНС/
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 1666
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: 1. Предмет на настоящата обществена поръчка е:„Доставка на природен газ за обекти на ДАНС”, находящи се на територията на Столична община, район Банкя, за срок от 4 години. 2. Прогнозната стойност на обществената поръчка за период от 4 (четири) години е 1 166 666.67 лева без ДДС. Възложителят има право по време на действието на договора и съгласно изискванията на ЗОП да прави промени в списъците на своите обекти.
Прогнозна стойност: 1166666.67 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 01666-2018-0001
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № ФС-18-26 от 24.04.2018 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е изпратено Решение № ФС-18-26 от 24.04.2018 г. на заместник-председателя на Държавна агенция „Национална сигурност” (упълномощен за възложител със заповед № З-1378/14.05.2016 г. на председателя на ДАНС) за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” ЗОП.
Видно от поле IV.7) на решението за откриване, прогнозната стойност на поръчката е 1 166 666, 67 лв. без ДДС, поради което се приема, че последната подлежи на контрол по чл. 233, ал. 2, т. 1, б. „б” ЗОП.
В поле V.2) от решението е посочено, че на основание чл. 65, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки  (ППЗОП), възложителят няма да прилага чл. 64, ал. 2 и ал. 3 от ППЗОП, като ще сключи договор с „Овергаз Мрежи” АД, гр. София.
В поле VII.1) от решението се уточнява, че на основание чл. 134 от ППЗОП, доказателства за обстоятелствата, посочени в решението, няма да бъдат изпращани, тъй като са достъпни в електронен публичен безплатен регистър, поддържан от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в интернет на адрес: http://www.dker.bg/. Препратка към указания регистър е извършена и в поле V.1) от решението, където е посочен следния адрес: http://www.dker.bg/bg/registri/litsenzii.html.
Извършена справка в списъка на издадените от КЕВР лицензии в сектор „Природен газ” за осъществяване на дейностите по чл. 39, ал. 1, т. 2-4, 7 и 10 от Закона за енергетиката (ЗЕ) потвърждава, че под № 16 от списъка са вписани лицензии с титуляр дружество „Овергаз Мрежи” АД, както следва:
-лицензия № Л-184-08/17.12.2004 г. за дейността „Разпределение на природен газ”;
-лицензия № Л-184-12/27.04.2009 г. за дейността „Снабдяване с природен газ от краен снабдител”;
Срокът на валидност на двата вида лицензии е до 17.12.2039 г., а територията им на действие обхваща Столична община (в т. ч. Столична община, район Банкя) и община Божурище.
Справката установява също, че цитираните два вида лицензии фигурират под № 150 от публикувания на интернет страницата на КЕВР регистър на издадените лицензии, поддържан на основание чл. 25, ал. 1, т. 1 от ЗЕ, като техен титуляр е дружество „Софиягаз” ЕАД.
При допълнителна справка в търговския регистър се установява, че дружество „Софиягаз” ЕАД е преобразувано в „Овергаз Мрежи” АД.
 
Изводи:
С разглежданата процедура се възлага доставка на природен газ за обекти на ДАНС, находящи се на територията на Столична община, район Банкя, за срок от 4 години.
В съответствие с чл. 39, ал. 1, т. 3 и т. 10 от ЗЕ дейностите по разпределение на природен газ и снабдяване с природен газ от крайни снабдители подлежат на лицензиране, като според чл. 43, ал. 2, т. 1 и т. 2а от същия закон за една обособена територия се издава само една лицензия. В конкретния случай от изложените мотиви и извършените справки може да се приеме, че дружество „Овергаз Мрежи” АД притежава изключителното право да осъществява дейностите „разпределение на природен газ” и „снабдяване с природен газ от краен снабдител” на територията, където са разположени обектите, обхванати от предмета на настоящата процедура.
Изключителните права са придобити в резултат на лицензии, издадени от КЕВР, на основание ЗЕ и при възлагането на договор с такъв предмет е обосновано прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” от ЗОП.

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).