ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Областна дирекция /ОД/на Министерство на вътрешните работи /МВР/ - Бургас
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 3038
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: "Снабдяване на електрическа енергия (ниско напрежение) от краен снабдител на обектите на ОДМВР-Бургас на територията на област Бургас по регулирани цени" 1.Срок на договора за възлагане на обществената поръчка - 36 месеца. 2.Конкретният обем на обществената поръчка, респективно конкретното количество на електрическа енергия, с която ще бъде снабдена ОДМВР-Бургас, не могат да бъдат предварително определени, доколкото същите ще бъдат обусловени от реалните потребности на дирекцията ( реалната консумация на електрическа енергия ) в рамките на срока на договора за възлагане на обществената поръчка. Прогнозното количество за разходвана / снабдена електрическа енергия за срока на договора се определя 7 970 000 кв.ч., изчислено въз основа на консумацията на всички обекти на ОДМВР-Бургас, от доставчик "ЕВН България Електроснабдяване" АД през предходните 36 месеца. 3.Стойността на договора за възлагане на обществената поръчка не може да бъде предварително определена, доколкото същата ще бъде обусловена от реалните потребностина ОДМВР-Бургас (реалната консумация на електрическа енергия) в рамките на срока на договора и от действащите към съответния период регулирани цени. Прогнозната стойност на поръчката за срок от 36(тридесет и шест) месеца, за всички обекти на ОДМВР-Бургас е 1 500 000 лв.без ДДС, изчислена въз основа на разхода за този вид доставка през предходните 36 (тридесет и шест) месеца , от доставчик "ЕВН България Електроснабдяване" АД.
Прогнозна стойност: 1500000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 03038-2018-0002
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № 251000-7017 от 21.03.2018 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
В Агенцията по обществени поръчки (АОП) е постъпило Решение № 251000-7017 от 21.03.2018 г. на директора на ОДМВР – Бургас за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” ЗОП.
Видно от поле IV.7) на решението, прогнозната стойност на поръчката е 1 500 000 лв. без ДДС.
В поле V.2) на същото решение е посочено, че на основание чл. 65, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки, възложителят няма  да изпраща покана за участие в процедурата, а договорът за обществена поръчка ще бъде сключен с дружеството притежаващо изключителни права за снабдяване с електрическа енергия от краен снабдител за област Бургас - „ЕВН България Електроснабдяване” АД.
Като доказателств в подкрепа на изложените мотиви е приложен Доклад, рег № 251р-8911/15.03.2018 г. от началника на УССД при ОД МВР – Бургас, в който се обосновава провеждане на процедурата за доставка на ел. енергия (ниско напрежение) от краен снабдител за нуждите на възложителя.
Извършена проверка в Регистъра на издадените лицензии за дейностите в енергетиката, поддържан от Комисията за енергийно и водно регулиране установи, че под № 20 в списъка е вписана лицензия № Л-141-11/29.11.2006 г. за дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия”, издадена на „ЕВН България Електроснабдяване” ЕАД, за срок до 12.08.2039 г. В регистъра не е уточнен териториалния обхват на лицензията.
 
Изводи:
С разглежданата процедура на договаряне без предварително обявление се възлага снабдяване с електрическа енергия (ниско напрежение) на обекти към  ОДМВР – Бургас, за срок от 36 месеца.
В съответствие с чл. 30, ал. 1, т. 9 от Закона за енергетиката (ЗЕ) на регулиране от КЕВР подлежат цените, по които крайните снабдители продават електрическа енергия на битови и небитови крайни клиенти за обекти, присъединени към електроразпределителна мрежа, на ниво „ниско напрежение”. Според чл. 39, ал. 1, т. 10 от ЗЕ дейностите по снабдяване с електрическа енергия от крайни снабдители подлежат на лицензиране, като в съответствие с чл. 43, ал. 2, т. 2а от същия закон за една обособена територия се издава само една лицензия. Съгласно чл. 94а, ал. 1 от ЗЕ, крайният снабдител осигурява снабдяването с електрическа енергия на обекти на битови и небитови крайни клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа на ниво „ниско напрежение”, в съответната лицензионна територия, когато тези клиенти не се снабдяват от друг доставчик. В чл. 97, ал. 1, т. 4 от същия закон е регламентиран и начинът на сключване на сделките с електрическа енергия между крайните снабдители и битови и небитови крайни клиенти по регулирани от КЕВР цени. В случая за изпълнител на възлагания договор е избрано дружество „ЕВН България Електроснабдяване” АД, което съгласно посочената Лицензия № Л-141-11/29.11.2006 г. може да осъществява дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия” на определената му обособена територия. Посоченото е основание да се приеме, че отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката, а е резултат от спецификата на възлаганите услуги. Информация по отношение на териториалния обхват на лицензията не бе открита.
Предвид изложеното, прилагането на избраното правно основание в конкретния случай се приема за обосновано, при условие, че лицензионната територия обхваща област Бургас, където са обектите, включени в предмета на настоящата процедура.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).