ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Сдружение Българска федерация по Таекуон-до стил ВТФ
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 4162
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: Предметът на поръчката е: доставка на специфична спортна екипировка за състезания и тренировки за целите на провеждане на Многоевропейски първенства по Таекуондо - стил ВТФ, които ще се проведат в Пловдив в периода 31.05. - 12.06.2018 г. , организирани от Българската федерация по Таекуондо - стил ВТФ. Предметът на поръчката включва: 1. Електронно - сензорни предпазители за тяло с предаватели на електронен сигнал – PSS Daedo поколение 2 или еквивалент - 50 броя; 2. Електронно - сензорни предпазители за глава с предаватели на електронен сигнал – PSS Daedo поколение 2 или еквивалент - 50 броя; 3. Приемници на електронен сигнал – PSS Daedo поколение 2 или еквивалент – 50 броя; 4. Електронно - сензорни предпазители за крака – PSS Daedo поколение 2 или еквивалент - 50 броя; 5. Зарядни устройства за предаватели на електронен сигнал – 50 броя; 6. Тренировъчен спортен екип – 5 броя; 7. Представителен спортен екип – 50 броя; 8. Тренировъчни спортни обувки – 50 чифта; 9. Представителни спортни обувки – 50 чифта; 10. Тренировъчни спортни чанти – 50 броя; 11. Уреди за нанасяне на удари – 50 броя; 12. Неелектронни предпазители за тяло – 50 броя; 13. Неелектронни предпазители за глава – 50 броя; 15. Предпазители за предмишници – 50 броя; 15. Предпазители за подбедрици – 50 броя; 16. Предпазители за слабини – 50 броя; 17. Ръкавици (предпазители за ръце) – 50 броя; 18. Лаптоп със софтуер за работа с електронно – сензорното оборудване – 15 броя; 19. Съдийски джойстици – PSS Daedo поколение 2 или еквивалент – 25 броя; 20. Предпазители за зъби – 50 броя; 21. Камери за наблюдение на тренировъчния процес – 10 броя; 22. Представително облекло – ризи – 50 броя; 23. Игрална настилка (2 броя 0,80х0,80 кв.м) - 1372 броя;
Прогнозна стойност: 381000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 04162-2018-0001
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № ОП-3 от 14.03.2018 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- Поръчката може да бъде изпълнена само от определен изпълнител поради липса на конкуренция, дължаща се на технически причини;
- Не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки (АОП) е представено Решение № ОП3 от 14.03.2018 г. на Председателя на Българската федерация по Таекуондо- стил ВТФ за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „б“ от ЗОП.
В решението за откриване на процедурата е отбелязано, че прогнозната стойност на поръчката е 381 000 лв. без ДДС.
Видно от поле V.1) на решението, за участие в договарянето ще бъде поканено дружеството „ЕС Спорт БГ” ЕООД.
В подкрепа на изложените мотиви в АОП са представени копия на следните документи:
- извадка от Устава на Европейската федерация по Таекуондо (ЕФТ), с превод на български език. Съгласно чл.21.1. от Устава на ЕФТ, всички шампионати, които са санкционирани или популяризирани от Европейската федерация, трябва да спазват правилата за състезания на Световната федерация по таекуондо;
- извадка от Устава на Световната федерация по Таекуондо (СФТ), с превод на български език, относно правилата за състезание и интерпретиране. Съгласно чл.2.1. от Устава на СФТ, по време на състезанията, посочени в календара на СФТ, екипировката на състезателите и цялото състезателно оборудване, което не се ограничава до игралните настилки, системата на защита и точковата оценка, системата за незабавно възпроизвеждане на видео и защитното оборудване, трябва да са онези, одобрени от Световната федерация;
- Сертификат (Свидетелство) за признаване, придружено от превод на български език, от което е видно, че Даедо Интернешънъл е признат от СФТ за периода 01.01–31.12.2018 г.;
- извадка от интернет страницата на СФТ, от която е виден председателят на СФТ;
- Извадка от договор за провеждане на Многоевропейски първенства по таекуондо, сключен между ЕФТ и БФТ. Съгласно чл.17.4. от договора, БФТ трябва да предостави спортното оборудване и обзавеждането, принадлежностите и оборудването, хардуера, софтуера и т.н., както е посочено в приложението към договора и/или в допълнителни инструкции от ЕФТ. ЕФТ има право да посочи производителя или негов сертифициран доставчик.
- Писмо от 23.02.2018 г. от ЕФТ относно Многоевропейски първенства/Инструкции за оборудване, в което ЕФТ, чрез своя председател, дава инструкции, касаещи осигуряването на екипировка за тренировките и официалните състезания, а именно БФТ се задължава да осигури конкретна екипировка за провеждане на състезанията в гр. Пловдив през периода 21.05-12.06.2018 г. Екипировката, предмет на настоящата обществена поръчка, подробно описана в инструкцията, следва да бъде производство на лицензиран (сертифициран) производител и доставчик. Като единствен производител, отговарящ на изискванията на Европейската федерация, се посочва Даедо Интернешънъл, Испания. Същевременно, като единствен негов лицензиран (сертифициран) доставчик за България се посочва „ЕС Спорт БГ” ЕООД.
- Извадка от интернет страницата на ЕФТ, от която се удостоверява кой е председател на СФТ;
- Извлечение от Търговския регистър по партидата на „ЕС Спорт БГ” ЕООД.
 
Изводи:
С разглежданата процедура на договаряне без предварително обявление се цели осигуряване на специфична спортна екипировка с цел обезпечаване провеждането на многоевропейските първенства по Таекуондо - стил ВТФ в гр. Пловдив през периода 21.05-12.06.2018 г., организирани от Българската федерация по Таекуондо - стил ВТФ. Изборът на процедура се аргументира с липсата на конкуренция по технически причини, с мотива че съгласно правилата на ЕФТ и СФТ, екипировката трябва да бъде произведена от лицензиран производител и доставена от сертифициран доставчик.
Правното основание по чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „б” от ЗОП се прилага, когато поръчката може да бъде изпълнена само от конкретно физическо или юридическо лице поради наличие на технически причини. В решението за откриване на процедурата се излага тезата, че за обезпечаване провеждането на първенството в гр. Пловдив през 2018 г. е необходима доставката на специфична спортна екипировка за тренировки и състезания, производство на Даедо Интернешънъл. Според представения чл.2.1. от Устава на СФТ, по време на състезанията, посочени в календара на СФТ, екипировката на състезателите и цялото състезателно оборудване, което не се ограничава до игралните настилки, системата на защита и точковата оценка, системата за незабавно възпроизвеждане на видео и защитното оборудване, трябва да са онези, одобрени от Световната федерация. С писмото от 23.02.2018 г. ЕФТ е дала инструкции на БФТ за конкретна екипировка, производство на Даедо Интернешънъл, която българската федерация следва да осигури за първенството в гр. Пловдив за периода 21.05-12.06.2018 г. От приложените към преписката документи е видно, че единствен производител, отговарящ на изискванията и одобрен от ЕФТ, е Даедо Интернешънъл, а като единствен негов лицензиран (сертифициран) доставчик за РБългария се посочва „ЕС Спорт БГ” ЕООД. Посочените обстоятелства позволяват да се счете, че в случая са налице причини от технически характер, поради което не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване параметрите на поръчката.
Предвид изложеното, прилагането на избраното правно основание може да се приеме за законосъобразно. По отношение на доставките, за които според раздел IV.3 на решението се допуска предоставяне на еквивалент, възложителят следва да може да докаже, че те отговарят на изискванията за екипировка, както и че поканеното лице е единственият възможен изпълнител и на тази част от предмета на поръчката, т.е. липсва конкуренция по отношение на неговия избор.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).