ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Водоснабдяване и канализация /В и К/ ЕООД - Пловдив
Вид: Секторен
Партиден номер в РОП: 197
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: Доставка на активна електрическа енергия (ниско напрежение) от краен снабдител за 256 броя обекти на "ВиК" ЕООД - Пловдив, находящи се на територията на град Пловдив и област Пловдив, за срок от 3 (три) години след сключване на договор. Прогнозната стойност на поръчката е 1,350 милиона лв., без ДДС, изчислена на база предходно потребление на Дружеството за календарната 2017 година. Прогнозното количество е 2 500 MWh/годишно. Реалните количества на договора могат да бъдат по-малки или по-големи от посочените в зависимост от реалното потребление на обектите. Възложителят не се ангажира да изразходва прогнозната стойност за срока на договора. Възложителят си запазва правото да променя броя на обектите в зависимост от своите нужди, като открива нови, закрива съществуващи или прехвърля част от тях на свободния пазар.
Прогнозна стойност: 1350000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00197-2018-0003
Вид на процедурата: Договаряне без предварителна покана за участие
Решение за откриване на процедурата: № 60 от 13.03.2018 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 138, ал. 1 във вр. с чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е изпратено Решение № 60 от 13.03.2018 г. на управителя на „Водоснабдяване и канализацияˮ ЕООД, гр. Пловдив за откриване на процедура на договаряне без предварителна покана за участие на основание чл. 138, ал. 1 във вр. с чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
Видно от поле IV.7) на решението,  прогнозната стойност на поръчката е 1 350 000 лв. без ДДС.
В поле V.2) е посочено, че на основание чл. 65, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки, възложителят няма  да прилага чл. 64, ал. 2 и 3 от същия, а договорът за обществена поръчка ще бъде сключен с „ЕВН България Електроснабдяване” ЕАД.
В АОП не са представени доказателства относно избора на процедура.
Извършена справка в публикувания на интернет страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в сектор „Електроенергетика” регистър на издадените лицензии, поддържан на основание чл. 25, ал. 1, т. 1 от Закона за енергетиката (ЗЕ) установи, че под номер 20 в списъка е вписана лицензия № Л-141-11/29.11.2006 г. за дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия”, издадена на „ЕВН България Електроснабдяване”  ЕАД, за срок до 12.08.2039 г.
В регистъра не е уточнен териториалния обхват на лицензията и тъй като визираната лицензия не е приложена към преписката, остава неизяснен нейният обхват на действие. В посочения в решението за откриване на процедурата адрес на профила на купувача (http://www.vik.bg/public-procurement/view/OP-4-03-s-predmet-Dostavka-do-obekti-na-VquotiKquot-OOD---Plovdiv-na-elektricheska-energiya-nisko-naprezhenie-po-regulirani-tzeni-ot-kraen-snabditel.html) се откриват единствено решение и покана за участие в процедурата.
 
Изводи:
С разглежданата процедура на договаряне без предварително обявление се цели снабдяване с електрическа енергия (ниско напрежение) по регулирани цени от краен снабдител за 256 броя обекти на „ВиК” ЕООД – Пловдив, находящи се на територията на гр. Пловдив и област Пловдив за срок от три години, след сключване на договора.
В съответствие с чл. 30, ал. 1, т. 9 от ЗЕ на регулиране от КЕВР подлежат цените, по които крайните снабдители продават електрическа енергия на битови и небитови крайни клиенти за обекти, присъединени към електроразпределителна мрежа, на ниво ниско напрежение. Според чл. 39, ал. 1, т. 10 от ЗЕ дейностите по снабдяване с електрическа енергия от крайни снабдители подлежат на лицензиране, като в съответствие с чл. 43, ал. 2, т. 2а от същия закон за една обособена територия се издава само една лицензия. Съгласно чл. 94а, ал. 1 от ЗЕ, крайният снабдител осигурява снабдяването с електрическа енергия на обекти на битови и небитови крайни клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа на ниво „ниско напрежение”, в съответната лицензионна територия, когато тези клиенти не се снабдяват от друг доставчик. В чл. 97, ал. 1, т. 4 от същия закон е регламентиран и начинът на сключване на сделките с електрическа енергия между крайните снабдители и битови и небитови крайни клиенти по регулирани от КЕВР цени.
В случая, за изпълнител на възлагания договор е избрано дружество „ЕВН България Електроснабдяване” ЕАД, което съгласно посочената Лицензия № Л-141-11/29.11.2006 г. притежава правата за осъществяване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия” на определената му обособена територия. Посоченото води до извод, че отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката, респ. при възлагането на договор с такъв предмет е обосновано прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” от ЗОП. Информация по отношение на териториалния обхват на лицензията не е предоставена, поради което становището се изразява под условие, че лицензионната територия обхваща област Пловдив, където са разположени обектите, включени в предмета на настоящата процедура.
Доколкото крайните клиенти могат да сключват договори за продажба на електрическа енергия и по свободно договорени цени, възложителят следва да разполага с аргументи, че възлагането на договора по регулирани цени е по-ефективно от реализирането на доставката на свободния пазар, в условията на свободна и лоялна конкуренция.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).