ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Водоснабдяване и канализация ООД - Шумен
Вид: Секторен
Партиден номер в РОП: 550
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Услуги
Предмет: Предметът на поръчката включва услуги по предоставяне на достъп и пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа за обекти на "ВиК-Шумен" ООД, присъединени на ниско и средно напрежение, съгласно Списък на обектите предоставен от Възложителя. Към момента на откриване на процедурата услугата е предназначена за 85 обекта (85 точки на измерване), от които обекти присъединени към мрежата на средно напрежение са 13 бр. и обекти присъединени към мрежата на ниско напрежение са 72 бр. Прогнозно количество електрическа енергия - 102 000 MWh за 3 години. Възложителят си запазва правото по време на действие на договора и съгласно изискванията на ЗОП да прави промени в Списъка с обекти, като добавя нови обекти, като това обстоятелство следва да бъде посочено в проекта на договора, представен от Изпълнителя.
Прогнозна стойност: 4000000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00550-2018-0001
Вид на процедурата: Договаряне без предварителна покана за участие
Решение за откриване на процедурата: № ОП-14 от 12.03.2018 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 138, ал. 1 във вр. с чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
-поръчката може да бъде изпълнена само от определен изпълнител, поради наличие на изключителни права, включително на права на интелектуалната собственост;
-не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката .
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е постъпило Решение № ОП-14 от 12.03.2018 г. на управителя на „ВиК – Шумен” ООД, за откриване на процедура на договаряне без предварителна покана за участие на основание чл. 138, ал. 1 във вр. с чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
Видно от поле IV.7) на решението, прогнозната стойност на поръчката е 4 000 000 лв. без ДДС.
В поле V.2) на същото решение се посочва, че на основание чл. 65, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки, възложителят няма да прилага чл. 64, ал. 2 и 3 от него и ще сключи договор с дружеството „Електроразпределение Север” АД гр. Варна, което притежава изключителни права за разпределение на електрическа енергия на територията на област Шумен.
Доказателства в подкрепа на мотивите не са приложени.
Извършена проверка в Регистъра на издадените лицензии за дейностите в енергетиката, поддържан от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), установи, че посочената в мотивите на възложителя лицензия за разпределение на електрическа енергия № Л-138-07/13.08.2004 г. е вписана под № 251 и е издадена в полза на акционерно дружество „Е.ОН България Мрежи”. Справка в Търговския регистър към Агенция по вписванията потвърди изложенета от възложителя информация, относно промяната на името на дружеството „Е.ОН България Мрежи“ АД. Видно от регистъра от 29.01.2018 г. фирмата е под името „Електроразпределение Север” АД, с ЕИК 104518621.
Справка в Регистъра на обществените поръчки (РОП) установи също, че с Решение № ОП-14 от дата 28.06.2017 г. възложителят е стартирал „открита“ процедура по ЗОП с предмет: „Доставка на нетна активна електрическа енергия и координатор на балансираща група“, вписана в РОП под уникален № 00550-2017-0003. Прогнозната стойност на поръчката е 2 600 000 лв. без ДДС.
 
Изводи:
С разглежданата процедура на договаряне без предварителна покана за учатие се цели предоставяне на достъп и пренос на електрическа енергия през разпределителната мрежа на „Електроразпределение Север” АД, за обекти на „ВиК-Шумен” ООД, за три години.
Съгласно чл. 30, ал. 1, т. 13 от Закона за енергетиката (ЗЕ) на регулиране от КЕВР подлежат цените за достъп и/или за пренос през електроразпределителните мрежи. Видно от  предмета, настоящата поръчка се отнася до предоставяне на „мрежови услуги”, тъй като обхваща дейности по предоставяне на достъп до и пренос през електроразпределителната мрежа на електрическа енергия, в съответствие с дефиницията, въведена в § 1, т. 6 от Допълнителните разпоредби към Правилата за търговия с електрическа енергия (ПТЕЕ), обн. ДВ, бр. 66 от 26.07.2013 г., изм. и доп. ДВ, бр. 90 от 20.11.2015 г. Според чл. 39, ал. 1, т. 2 и т. 3 от ЗЕ дейностите по пренос и разпределение на електрическа енергия подлежат на лицензиране, като в съответствие с чл. 43, ал. 2, т. 1 от същия закон за една обособена територия се издава само една лицензия за разпределение на електрическа енергия. Предвид посоченото се приема, че дружествата, които притежават лицензия за тази дейност, имат изключителни права на съответната територия. Изложеното е основание да се приеме, че отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката, респ. при възлагането на договор с такъв предмет е обосновано прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП.
От изложената фактическа обстановка и извършените проверки е видно, че по силата на издадена лицензия за дейността “разпределение на електрическа енергия”, „Електроразпределение Север” АД, притежава изключителни права да предоставя услугата на територията, за която същата е издадена.
Информация по отношение на териториалния обхват на лицензията не бе открита, поради което становището се изразява под условие, че лицензионната му територия обхваща област Шумен, в чийто район попадат обектите, включени в предмета на настоящата процедура.
Предвид изложеното, прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП в конкретния случай се приема за законосъобразно.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).