ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Университетска многопрофилна болница за активно лечение /УМБАЛ/ "Александровска" ЕАД - София
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 360
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: Предметът на поръчката включва периодични доставки на консумативи за апарат модел ELx808LBS, с производител Lonza Sales - Швейцария за срок от 12 /дванадесет/ месеца.
Прогнозна стойност: 360000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00360-2018-0002
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № З-18 от 31.01.2018 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки (АОП) е изпратено Решение № З-18 от 31.01.2018 г. на изпълнителния директор на УМБАЛ „Александровска” ЕАД за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 3, б. "в" от ЗОП.
Съгласно поле IV.7) на решението, прогнозната стойност на поръчката е 360 000 лв. без ДДС.
Видно от поле V.2) на решението, покана за участие се изпраща на „ЕЛТА 90” ЕООД, гр. София.
В подкрепа на изложените в решението мотиви са изпратени следните копия на документи:
- Удостоверение от Lonza Vervier SPRL, издадено на 12.01.2018 г. във Верние, Белгия, подписано от мениджър износ/дистрибуция, в което се потвърждава, че „ЕЛТА 90М” ООД, с адрес: гр. София, ул. „Дунав” 19 е изключителния дистрибутор на пълната продуктова гама на Lonza, включително LAL тестове, в България. В документа се заявява също, че като оторизиран дистрибутор, „ЕЛТА 90М“ ООД е изцяло упълномощено да представя оферти за тези продукти от името на Lonza, за търгове за държавни услуги и от други институции. Оторизационното писмо е валидно до 31.12.2018 г.;
- Покана за участие и документация, свързана с провеждане на процедурата.
 
Изводи:
С разглежданото договаряне без предварително обявление се възлагат периодични доставки на консумативи за апарат, модел ELx808LBS, с производител Lonza Sales - Швейцария, за срок от 12 месеца.
В мотивите за избора на процедура се отбелязва, че избраното правно основание се прилага при наличие на изключителни права. Посочва се, че консумативите, предмет на доставки са предназначени за апарат - модел ELx808LBS, с производител Lonza Sales - Швейцария. Според възложителят, поканеното за участие в процедурата лице – „ЕЛТА 90” ЕООД е ексклузивен дистрибутор за България на пълната продуктова гама на Lonza, вкл. системите на Lonza за детекция на ендотоксини и LAL реактиви, позовавайки се на оторизационно писмо от производителя. Преглед на представеното като доказателство писмо потвърждава визираните права, предоставени на фирма „ЕЛТА 90М” ООД, с адрес: ул. „Дунав” № 19, София, докато видно от поканата за участие, същата е с адресат: „ЕЛТА 90” ЕООД, ул. „Враня” № 82, София. Установените разлики в наименованието, формата и адресите на управление на двете търговски дружества не позволяват да се изведе категорично заключение, че поканеното в договарянето лице и упълномощената от Lonza, Швейцария компания, съгласно текста на удостоверението от 12.01.2018 г., са един и същи субект.
С оглед на това, че поръчката се отнася за консумативи за медицински апарат, производство на Lonza, Швейцария и представеното оторизационно писмо от производителя, може да се направи извод, че Lonza, като притежател на изключителни права върху своите продукти е предоставил тези права на своя представител за България, вкл. на възлаганите доставки, на „ЕЛТА 90М” ООД. В този смисъл може да се приеме, че отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката. Доколкото обаче поканеното за участие в договарянето „ЕЛТА 90” ЕООД е с различно наименование и адрес на управление от оторизираното от фирмата-производител дружество, остава недоказано, че посоченото от възложителя лице е единственият възможен изпълнител по отношение на разглежданата поръчка.
Наред с горното, за да е налице законосъобразност в действията на възложителя, е необходимо към момента на първоначалното придобиване на апарата (модел ELx808LBS) да е спазено законодателството, вкл. и в областта на обществените поръчки. В мотивите за избора на процедура липсва информация в тази насока. В Регистъра на обществените поръчки не се откриват данни относно поръчки, свързани с покупката на изделието, нито с последващи такива, свързани с поддръжката му, поради което остава неизяснено, доколко изборът на изпълнител за доставката на продукта е извършен в съответствие с правилата за възлагане на обществени поръчки.
С оглед на изложените съображения, възложителят следва да разполага с допълнителни аргументи и доказателства, установяващи коментираните по-горе неизяснени аспекти по отношение изпълнението на изискванията на закона, ограничаващи изпълнението на поръчката до единствен възможен изпълнител, в лицето на „ЕЛТА 90” ЕООД.
Предвид горното, в случая законосъобразното прилагане на избраното основание не може да се приеме за безспорно доказано.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание не е безспорно доказано

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).