ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Химикотехнологичен и металургичен университет /ХТМУ/
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 891
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: Водоснабдяване, отвеждане и пречистване на отпадъчните води за обекти на ХТМУ - гр. София Срок на изпълнение - 60 /шестдесет/ месеца, считано от датата на подписване на договора.
Прогнозна стойност: 695000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00891-2017-0005
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № 13 от 10.04.2017 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
 - не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е изпратено Решение № 13 от 10.04.2017 г. на ректора на Химикотехнологичен и металургичен университет /ХТМУ/ - София за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
В поле IV.3) от решението е посочено, че обществената поръчка е за срок от 60 месеца.
Според V.1), дружеството „Софийска вода” АД- гр. София притежава изключителните права за предоставяне на ВиК дейности, по смисъла на чл. 198, ал. 1 от ЗВ на територията на гр. София.
В поле V.2) е посочено, че на основание чл. 65, ал. 1 от ППЗОП, покана за участие няма да бъде изпращана, а договорът за осъществяване на дейностите, предмет на настоящата поръчка - водоснабдяване, отвеждане и пречистване на отпадъчните води за обекти на ХТМУ - гр. София ще бъде сключен с дружеството „Софийска вода” АД.
Справка на интернет-страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ установи, че съгласно Решение № РД-02-14-2234/22.12.2009 г. /обн. в ДВ, бр. 7/2010 г./ на министъра на регионалното развитие и благоустройството „Софийска вода“ АД, гр. София, вписано под № 42 в решението, извършва ВиК дейности на територията на гр. София, а в списъка на ВиК операторите към 31.12.2015 г., дружеството е вписано под № 43 с обособена територия на действие – гр. София.
 
Изводи:
В разглеждания случай се възлага водоснабдяване, отвеждане и пречистване на отпадъчните води за обекти на ХТМУ - гр. София, за срок от 60 месеца. Съгласно чл. 198а, ал. 1 от  Закона за водите (ЗВ), за нуждите на управлението, планирането и изграждането на ВиК системи и предоставянето на ВиК услуги територията на страната се разделя на обособени територии. Според чл. 198о, ал. 2 от същия закон, в границите на една обособена територия само един ВиК оператор може да осъществява дейностите по стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, както и предоставянето на ВиК услуги на потребителите. Изключение е предвидено само за случаите, при които определени лица не обслужват цялата обособена територия, а отделни потребители (чл. 198о, ал. 2 във връзка с ал. 6 от ЗВ).
Видно от изложената фактическа обстановка и направената проверка, дружеството „Софийска вода” АД, гр. София притежава изключителни права за доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води за територията на гр. София, където се намира обектът на възложителя, за чийто нужди се обявява настоящата поръчка. Изложеното е основание за извод, че отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката, респ. при възлагането на договор с такъв предмет е обосновано прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП.
Предвид изложеното, прилагането на избраното основание в конкретния случай може да се приеме за законосъобразно.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).