ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Дом за медико-социални грижи за деца /ДМСГД/ - Плевен
Адрес Плевен 5800, ул. Стоян Михайловски 6
Партиден номер в РОП 371
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00371-2014-0002
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: Разпределение и снабдяване с природен газ за отоплението на "Дом за медико-социални грижи за деца" - гр. Плевен на адрес гр. Плевен, ул. "Стоян Михайловски" № 6. Срок на поръчката - 36 месеца.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Мотиви на възложителя и представени доказателства
В Агенцията по обществени поръчки е постъпило Решение № 1-378 от 25.11.2014 г. на Директора на „ Дом за медико-социални грижи за деца“ гр. Плевен, за откриване на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
В мотивите за избор на процедура се посочва, че на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП в случаите, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуалната собственост или на изключителни права, придобити по силата на закон или административен акт, възложителите могат да възлагат обществени поръчки, чрез процедура на договаряне без обявление. Твърди се, че съгласно разпоредбата на чл. 39, ал. 1 от Закона за енергетиката (ЗЕ) дейността по снабдяване с природен газ от крайни снабдители подлежи на задължително лицензиране от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Допълва се, че на основание чл. 43, ал. 2, т. 1 и т. 2а от ЗЕ, за една обособена територия на страната се издава само една лицензия за разпределение на природен газ и за снабдяване с природен газ от крайни снабдители. Уточнява се, че мястото на изпълнение на обществената поръчка за снабдяване с природен газ е гр. Плевен, ул. „Стоян Михайловски“ № 6.
Възложителят посочва, че за обособената територия „Мизия”, включваща гр. Плевен, изключителните права за „разпределяне на природен газ” и „снабдяване с природен газ от краен потребител” са предоставени на „Черноморска технологична компания“ АД, с ЕИК 813101815, съгл. лицензия № Л-131-08/10.02.2004 г. и лицензия № Л-131-12/27.04.2009 г., издадени от ДКЕВР. Допълва, че срокът на лицензиите е 35 години. Посочва, че от изложеното се удостоверява, че „Черноморска технологична компания“ АД, с ЕИК 813101815 има изключителното право по смисъла на § 1, т. 26 от Допълнителните разпоредби на ЗОП за осъществяване на дейностите по разпределение и снабдяване с природен газ от крайни снабдители с териториален обхват, включващ гр. Плевен, поради което са налице условията за прилагане на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
В поле V.2) се посочва, че на основание чл. 93, т. 1 от ЗОП в процедурата на договаряне без обявление за доставка на природен газ „Дом за медико-социални грижи за деца“ - гр. Плевен няма да прилага чл. 91, ал. 2, чл. 92 и чл. 92а от ЗОП, като договорът ще бъде сключен с „Черноморска технологична компания“ АД, ЕИК 813101815, със седалище и адрес на управление гр. София, община Столична, бул. „Арсеналски“ № 7, с адрес за обслужване на клиенти гр. Плевен, бул. „Христо Ботев“ № 92, ет. 2, притежаващо изключителни права за „разпределяне на природен газ“ и „снабдяване с природен газ от краен снабдител: за обособена територия „Мизия”.
След извършена справка в публичния регистър на издадените лицензии в областта на енергетиката, поддържан от ДКЕВР на основание чл. 25, ал. 1, т. 1 от ЗЕ, се установи, че дружеството “Черноморска технологична компания” АД е вписано в него под № 97. То е титуляр на лицензия № Л-131-08/10.02.2004 г., която е за дейността „разпределение на природен газ на територията на регион Мизия“ и лицензия № Л-131-12/10.02.2004 г., която е за дейността “обществено снабдяване с природен газ”. Двете лицензии са със срок на действие 35 години. Видно от т. 1 на публикуваната на Интернет страницата на ДКЕВР справката за издадените лицензии по чл. 39, ал. 1, т. 2-4, 7, 9 и 10 от ЗЕ, териториалният обхват на лицензиите е за регион Мизия и Община Бяла Слатина. От същата справка е видно, че в границите на региона е включен и гр. Плевен, където ще се осъществи възлаганата доставка, предмет на договарянето.
 
Изводи
Съгласно чл. 39, ал. 1, т. 3 и т. 10 от ЗЕ, дейности по разпределение на природен газ и снабдяване с природен газ от крайни снабдители подлежат на лицензиране, като според чл. 43, ал. 2, т. 1 и т. 2а от същия закон, за една обособена територия се издава само една лицензия.
В конкретния случай, видно от изложената фактическа обстановка и направената проверка в публичните регистри, поддържани от ДКЕВР на основание чл. 25, ал. 1, т. 1 от ЗЕ, поканеното за участие в разглежданата процедура лице – “Черноморска технологична компания” АД е носител на изключителни права за осъществяване на дейността, предмет на договарянето. Те са придобити по силата на административен акт – лицензии, издадени от ДКЕВР на основание ЗЕ.
Предвид изложеното, считаме, че в случая са изпълнени изискванията на чл. 90, ал. 1, т. 3 ЗОП.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.