ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Основно училище - Н.Й.Вапцаров, гр. Нови пазар
Адрес гр. Нови пазар 9900, ул. ГУРКО № 2
Партиден номер в РОП 2623
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 02623-2014-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: Доставка на природен газ за нуждите на ОУ"Н.Й.Вапцаров" гр.Нови пазар
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Мотиви на възложителя и представени доказателства
В Агенцията по обществени поръчки е постъпило Решение № 1 от 29.10.2014 г. на Директора на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ гр. Нови пазар, за откриване на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
В мотивите за избор на процедура се посочва, че на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП в случаите, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуалната собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт, възложителите могат да възлагат обществени поръчки чрез процедура на възлагане без обявление. Твърди се, че е необходимо да се сключи договор за доставка на природен газ по регулирани цени в съответствие с чл. 30, ал. 8 от Закона за енергетиката (ЗЕ). Допълва се, че съгласно чл. 43, ал. 2, т. 2а от ЗЕ, за една обособена територия на страната се издава само една лицензия за снабдяване с природен газ от крайни снабдители. Уточнява се, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е издала на газоразпределително дружество „Овъргаз Изток“ АД „лицензия за доставка, разпределение и продажба на природен газ” за територията на община Нови пазар.
Възложителят посочва, че  обществената поръчка не би могла да бъде възложена на друг изпълнител, защото газоразпределително дружество „Овъргаз Изток“ АД има изключителни права, по смисъла на § 1, т. 26 от Допълнителните разпоредби на Закона за обществените поръчки за осъществяване на тази дейност на територията на община Нови пазар, придобити по силата на закон, съгласно издадената от ДКЕВР лицензия, поради което и на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП е избрана настоящата процедура на договаряне без обявление.
В поле V.2) се посочва, че лицето, до което се изпраща поканата за участие в процедура на договаряне без обявление по реда на ЗОП е газоразпределително дружество „Овъргаз Изток“ АД.
Доказателства в подкрепа на мотивите не са представени.
След извършена справка в публичния регистър, поддържан от ДКЕВР, се установи, че под № 155 фигурира дружеството “Овергаз Изток” АД. Налице е Решение № И3-Л-189/18.01.2010 г., с което се изменят издадените на “Овергаз Изток” АД лицензия № Л-189-08/17.12.2004 г. за дейността “разпределение на природен газ” и лицензия № Л-189-12/27.04.2009 г. за дейността “снабдяване с природен газ от краен снабдител”, издадени за срок от 35 години, като към териториалния им обхват на действие се добавя територията на община Нови пазар и територията на община Варна, с изключение на кметствата Владислав Варненчик, Младост и Аспарухово.
 
Изводи
Съгласно чл. 39, ал. 1, т. 3 и т. 10 от ЗЕ, дейности по разпределение на природен газ и снабдяване с природен газ от крайни снабдители подлежат на лицензиране, като според чл. 43, ал. 2, т. 1 и т. 2а от същия закон, за една обособена територия се издава само една лицензия.
В конкретния случай, видно от изложената фактическа обстановка и направената проверка в публичните регистри, поддържани от ДКЕВР на основание чл. 25, ал. 1, т. 1 от ЗЕ, поканеното за участие в разглежданата процедура лице - „Овергаз Изток“ АД е носител на изключителни права за осъществяване на дейността, предмет на договарянето. Те са придобити по силата на административен акт – лицензии, издадени от ДКЕВР на основание ЗЕ.
Предвид изложеното, считаме, че в случая са изпълнени изискванията на чл. 90, ал. 1, т. 3 ЗОП.  
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.