ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Община Балчик
Адрес Балчик 9600, ул. 21 септември 6
Партиден номер в РОП 479
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00479-2014-0012
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: "Доставка на природен газ за нуждите на ОДЗ 2 "Знаме на мира" - гр.Балчик
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Мотиви на възложителя и представени доказателства
В Агенцията по обществени поръчки е постъпило Решение № 84 от 20.10.2014 г. на кмета на община Балчик за откриване на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
В мотивите за избор на процедура се посочва, че производството, преносът, разпределението и съхранението на природен газ подлежат на лицензиране, съгласно чл. 39, ал. 1 от Закона за енергетиката (ЗЕ). Твърди се, че на основание чл. 43, ал. 1, т. 3 и ал. 2, т. 1 и т. 2а от същия закон, за една обособена територия се издава само една лицензия за разпределение и една лицензия за снабдяване с природен газ. Във връзка с конкретното възлагане се допълва, че „Консорциум Варна Про Енерджи“ ООД - гр. Варна, притежава лицензия № Л-235-08/23.07.2007г. за разпределение на природен газ на обособената територия на община Балчик за срок от 35 години и лицензия № Л-235-12/23.07.2007г. за снабдяване с природен газ на обособената територия на община Балчик за срок от 35 години, вписани под № 201 в Регистъра на издадените лицензии за дейностите в енергетиката, публикуван на страницата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Прави се заключение, че по смисъла на § 1, т. 26 от ЗОП, „Консорциум Варна Про Енерджи“ ООД има изключителни права за осъществяване на дейностите разпределение и снабдяване с природен газ на територията на община Балчик.
Възложителят обобщава, че от изложеното в мотивите следва, че единствен възможен изпълнител е „Консорциум Варна Про Енерджи“ ООД, което налага процедурата да се проведе на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
В поле V.2) се посочва, че съгласно чл. 93 от ЗОП, когато се сключва договор на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 с предмет на доставка на природен газ, топлинна или електрическа енергия, или питейна вода с дружествата, притежаващи изключителни права, възложителят може да не прилага чл. 92 от ЗОП, т.е. да не изготвя и изпраща покана за участие в процедура на договаряне без обявление до избраното лице и до Агенцията по обществени поръчки.
Доказателства в подкрепа на мотивите не са приложени.
От извършената проверка в Регистъра на издадените лицензии в областта на енергетиката, достъпен чрез електронната страница на ДКЕВР се потвърди, че „Консорциум Варна Про Енерджи“ ООД гр. Варна е вписан в регистъра под № 201 и притежава лицензия № Л-235-08/23.07.2007г. за разпределение на природен газ и лицензия № Л-235-12/23.07.2007г. за обществено снабдяване с природен газ на обособената територия на община Балчик. Двете лицензии са за срок от 35 години.
 
Изводи
От изложената фактическа обстановка е видно, че „Консорциум Варна Про Енерджи“ ООД гр. Варна притежава изключителното право за осъществяване на дейностите “разпределение на природен газ” и “снабдяване с природен газ от краен снабдител” на територията на община Балчик, където именно ще се реализира доставката, предмет на настоящата процедура. Правата са придобити в резулат на лицензия, издадена от ДКЕВР, на основание ЗЕ.
Посоченото дава основание за извод, че прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 3 ЗОП за възлагания предмет е обосновано.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.