ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Пловдивски университет /ПУ/ "Паисий Хилендарски" - филиал Смолян
Адрес Смолян 4700, ул. Дичо Петров 32
Партиден номер в РОП 923
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00923-2014-0003
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 4 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: „Доставка на хранителни продукти за Студентски стол към ПУ “ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ” - Филиал Смолян за период до 01.05.2015г. Обособена позиция № 3 "Плодове и зеленчуци".
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание изисква:
-  преди датата на решението за откриване на процедурата да е възникнала необходимост от предприемане на неотложни действия;
-  същите са породени от настъпване на събитие от извънреден характер, което възложителят при полагане на дължимата грижа не е могъл или не е бил длъжен да предвиди или предотврати;
-  за преодоляването на което не могат да бъдат спазени сроковете за провеждане на открита или ограничена процедура или процедура на договаряне с обявление по ЗОП.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки е представено Решение № 498 от 23.06.2014 г. на Директора на ПУ „Паисий Хиленски“ – филиал Смолян за откриване на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП.
В мотивите на решението, изборът на процедура се аргументира с обстоятелството, че за доставката на хранителни продукти по посочената в предмета обособена позиция е сключен договор след проведена открита процедура по реда на ЗОП. Уточнява се, че същият е прекратен от възложителя, поради неизпълнение от страна на изпълнителя. Посочва се, че нормалното функциониране на студенския стол изисква ежедневни доставки от посочените продукти, което налага предприемане на неотложни действия, породени от настъпване на събитие от извънреден характер. Възложителят отбелязва, че при полагане на дължимата грижа не е могъл или не е бил длъжен да предвиди или предотврати събитието, а именно прекратяване на договора по вина на изпълнителя. В заключение заявява, че за преодоляване на извънредното събитие не могат да бъдат спазени сроковете за провеждане на открита или ограничена процедура, или такава на договаряне с обявление.     
В подкрепа на изложените твърденията доказателства не са приложени.
В поле V.2) на решението за откриване на разглежданото договаряне е записано, че поканата за участие в процедурата се изпраща до ЕТ „Велин Хаджиев“, гр. Смолян.
Проверка в РОП установи, че с Решение № 158 от 12.02.2014 г. от същия възложител е открита „открита“ процедура, вписана под уникален номер в РОП 00923-2014-0001. Предметът й е: „Доставка на хранителни продукти по обособени позиции за Студентски стол към ПУ “Паисий Хилендарски” - Филиал Смолян за периода 01.05.2014г. - 01.05.2015г. Обособена позиция № 1 “Месо и месни продукти”; Обособена позиция № 2 “Сладкарски изделия”; Обособена позиция № 3 “Плодове и зеленчуци”; Обособена позиция № 4 “Мляко и млечни продукти”; Обособена позиция № 5 “Пакетирани храни и яйца”; Обособена позиция № 6 “Консервирани хранителни продукти”; Обособена позиция № 7 “Хляб и хлебни изделия”. В РОП е налице информация за сключени договори по различните обособени позиции. По позиция № 3 „Плодове и зеленчуци“ е сключен договор № СБ-02-45 на 12.05.2014 г. за срок от 12 месеца с „Ес Енд Ди Корпорейшън“ ЕООД, гр. Пловдив. Договорът е на обща стойност 7 318 лв., без ДДС. В РОП е публикувана и Информация за изпълнението на договора, според която той е прекратен поради „неизпълнение на две заявки от страна на Изпълнителя с констатирани протоколи от страна на Възложителя“.
 
Изводи
Приложимостта на разпоредбата на чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП е обвързана с възникване на събитие от извънреден характер, което възложителят при полагане на дължимата грижа не е могъл да предвиди или предотврати. Съгласно дефиницията в § 1, т. 28а от ДР на ЗОП, такова събитие е природно бедствие, авария или катастрофа, както и друго събитие, което непосредствено застрашава живота и здравето на хората или околната среда.
В конкретния случай се касае за невъзможност да се осигурят плодове и зеленчуци за студентския стол на университета поради прекратяване по вина на изпълнителя на сключен договор. Наличието на договор и информация за проведена „открита“ процедура е основание да се приеме, че възложителят е положил усилия да осигури необходимите доставки. Независимо от това, към момента на откриване на разглежданата процедура, ПУ няма доставчик на плодове и зеленчуци. В мотивите не е представена информация относно причините за прекратяване на договора непосредствено след сключването му. Изпратената в РОП информация относно причините, довели до това, също е лаконична. По тази причина остават неясни обстоятелствата, довели до прекратяването. Доколкото в мотивите се твърди, че то е по вина на изпълнителя, може да се приеме, че настъпилата ситуация е извън волята на възложителя и той не е могъл и не е бил длъжен да я предвиди. Доказателства обаче не са приложени. Липсва и информация откъде произтича задължението на възложителя да осигурява възлаганите доставки, с оглед на което не може да се изведе категорично заключение, че поради неосигуряването им са застрашени животът и здравето на студентите.
Неизяснен аспект остава и обстоятелството, че се възлага доставката на плодове и зеленчуци за стола на университета за продължителен период. Според предмета, дефиниран в поле ІV.1) на решението за откриване, договорът е със срок до 01.05.2015 г. Прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 4 ЗОП е обосновано при предприемането на неотложни действия по преодоляването на събитие от извънреден характер, а не при обезпечаване на текущи нужди.
Предвид изложеното, прилагането на избраното правно основание може да се приеме за законосъобразно, при условие че възложителят разполага с надлежни доказателства в подкрепа на обстоятелствата, изложени в мотивите и че доставките на плодове и зеленчуци, реализирани от избрания изпълнител обхващат само периода до подписване на договор с изпълнител, избран в условията на конкуренция.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура може да се приеме за законосъобразен, при условие че възложителят разполага с надлежни доказателства

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.