ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Пловдивски университет /ПУ/ "Паисий Хилендарски" - филиал Смолян
Адрес Смолян 4700, ул. Дичо Петров 32
Партиден номер в РОП 923
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00923-2014-0002
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 4 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: „Доставка на хранителни продукти по обособени позиции за Студентски стол към ПУ “ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ” - Филиал Смолян за период до 01.05.2015г. Обособена позиция № 1 “Месо и месни продукти”; Обособена позиция №4 “Мляко и млечни продукти".
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание изисква:
-  преди датата на решението за откриване на процедурата да е възникнала необходимост от предприемане на неотложни действия;
-  същите са породени от настъпване на събитие от извънреден характер, което възложителят при полагане на дължимата грижа не е могъл или не е бил длъжен да предвиди или предотврати;
-  за преодоляването на което не могат да бъдат спазени сроковете за провеждане на открита или ограничена процедура или процедура на договаряне с обявление по ЗОП.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки е представено Решение № 440 от 30.05.2014 г. на директора на ПУ „Паисий Хиленски“ – филиал Смолян за откриване на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП.
В мотивите на решението, изборът на процедура се аргументира с необходимостта от доставка на хранителни продукти по посочените в предмета обособени позиции. Допълва се, че нормалното функциониране на студенския стол изисква ежедневни доставки от посочените продукти, което налага предприемане на неотложни действия, породени от настъпване на събитие от извънреден характер. Възложителят отбелязва, че при полагане на дължимата грижа не е могъл или не е бил длъжен да предвиди или предотврати събитието, а именно прекратяване на договорите по вина на изпълнителя.
В заключение заявява, че за преодоляване на извънредното събитие не могат да бъдат спазени сроковете за провеждане на открита или ограничена процедура, или такава на договаряне с обявление.     
В подкрепа на изложените твърденията, доказателства не са приложени.
В поле V.2) на решението за откриване на разглежданото договаряне е записано, че поканата за участие в процедурата се изпраща до „Минчев 64“ ЕООД, гр. Смолян.
Проверка в РОП установи, че с Решение № 158 от 12.02.2014 г. е открита „открита“ по вид процедура, вписана под уникален номер в РОП 00923-2014-0001. Предметът й е: „Доставка на хранителни продукти по обособени позиции за Студентски стол към ПУ “Паисий Хилендарски” - Филиал Смолян за периода 01.05.2014г. - 01.05.2015г. Обособена позиция № 1 “Месо и месни продукти”; Обособена позиция № 2 “Сладкарски изделия”; Обособена позиция № 3 “Плодове и зеленчуци”; Обособена позиция № 4 “Мляко и млечни продукти”; Обособена позиция № 5 “Пакетирани храни и яйца”; Обособена позиция № 6 “Консервирани хранителни продукти”; Обособена позиция № 7 “Хляб и хлебни изделия”. В РОП е налице информация за сключени договори по различните обособени позиции. За позиции 1 и 4, предмет на договаряне в настоящата процедура, са сключени договори както следва:
1) „Месо и месни продукти“ – договор № СБ-02-44 от 12.05.2014 г., сключен за срок от 12 месеца с избрания изпълнител „Ес Енд Ди Корпорейшън“ ЕООД, гр. Пловдив. Той е на обща стойност 29 458 лв., без ДДС;
2) „Мляко и млечни продукти“ - договор № СБ-02-46 от 12.05.2014 г., сключен за срок от 12 месеца с избрания изпълнител „Ес Енд Ди Корпорейшън“ ЕООД, гр. Пловдив. Той е на обща стойност 8 760 лв., без ДДС.
 
Изводи
Приложимостта на разпоредбата на чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП е обвързана с възникване на събитие от извънреден характер, което възложителят при полагане на дължимата грижа не е могъл да предвиди или предотврати. Съгласно дефиницията в § 1, т. 28а от ДР на ЗОП, такова събитие е природно бедствие, авария или катастрофа, както и друго събитие, което непосредствено застрашава живота и здравето на хората или околната среда.
В конкретния случай се касае за невъзможност да се осигурят определени храни за студентския стол на университета поради прекратяване по вина на изпълнителя на сключения договор. Наличието на договор и информация за проведена „открита“ процедура е основание да се приеме, че възложителят е положил усилия да осигури необходимите доставки. Независимо от това, според мотивите, към момента на откриване на разглежданата процедура, ПУ няма доставчик на месни и млечни продукти. В тях не е представена информация относно причините за прекратяване на сключения договор непосредствено след сключването му. По тази причина остават неясни и обстоятелствата, довели до него. Доколкото в мотивите се твърди, че то е по вина на изпълнителя, може да се приеме, че настъпилата ситуация е извън волята на възложителя и той не е могъл и не е бил длъжен да я предвиди. Описаните в мотивите обстоятелства обаче остават недоказани. Липсва и информация откъде произтича задължението на възложителя да осигурява възлаганите доставки, с оглед на което не може да се изведе категорично заключение, че са застрашени животът и здравето на студентите, поради което са необходими неотложни действия.
Неизяснен аспект остава и обстоятелството, че се възлага доставката на хранителни продукти за стола на университета за продължителен период. Според предмета, дефиниран в поле ІV.1) на решението за откриване, договорът е със срок до 01.05.2015 г. Прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 4 ЗОП е обосновано при предприемането на неотложни действия по преодоляването на събитие от извънреден характер, а не при обезпечаване на текущи нужди.
Предвид изложеното, прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 4 ЗОП може да се приеме за законосъобразно, при условие че възложителят разполага с надлежни доказателства в подкрепа на обстоятелствата, изложени в мотивите. Това становище е обвързано и с изискването настоящото договаряне да обхваща само периода до подписване на договор с изпълнител, избран в условията на конкуренция.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура може да се приеме за законосъобразен, при условие че възложителят разполага с надлежни доказателства

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.