ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Районна прокуратура, гр. Панагюрище
Адрес гр. Панагюрище 4500, ул. ПЕТКО МАЧЕВ № 2
Партиден номер в РОП 2538
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 02538-2013-0349
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: Обществената поръчка е за предоставяне на услуги във връзка с поддръжката на софтуера за работна заплата за нуждите на Районна прокуратура гр. Панагюрище
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки е представено Решение № ОПИ-3 от 11.11.2013 г. на Районния прокурор на Районна прокуратура /РП/ – гр. Панагюрище за откриване на процедура на договаряне без обявление, покана за участие в нея и доказателства.
В мотивите на решението се посочва, че програмният продукт „RZWIN“ - Работна заплата е разработен от служители на фирмите „Омега Тим 99“ ЕООД и „Омега Тим България“ ЕООД, като софтуерът е инсталиран и работи в РП – Панагюрище от 2012 г. като са извършвани последващи актуализации на програмния продукт в съответствие с изменението на нормативната база.  Посочва се, че актуализацията и поддръжката до момента се е извършвала от „Омега Тим 99“ ЕООД, като през бюджетната 2014 г. е необходимо отново да се осигури изпълнение на тази дейност. Отбелязва се, че съгласно приложена декларация, фирмите „Омега Тим 99“ ЕООД и „Омега Тим България“ ЕООД не са предоставяли права на трети лица (физически и юридически) за промяна или развитие на софтуера. Допълва се, че те са представили и Удостоверение от Патентното ведомство на Република България, от което е видно, че те са заявители на марката „РЗ УИН/RZ WIN“. Възложителят уточнява, че наличието на защитени авторски права е регламентирано в чл. 3, ал. 1, т. 1 и чл. 5 от - Закон за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), като съгласно посочената разпоредба, компютърните програми са обект на авторско право, а негови носители са лицата, в резултата на чиято творческа дейност е създадена компютърната програма.
В заключение се твърди, поканените дружества са единствените възможни изпълнители на предмета на настоящата обществена поръчка. Счита се, че възлагането й на лица, различни от тях ще доведе до нарушаване на авторските му права и права на интелектуална собственост.
В подкрепа на изложените обстоятелства са представени следните документи:
 - Декларация, изх. № 20-11/08.11.2013 г., от управителите на  фирма „Омега Тим 99“ ЕООД и фирма „Омега Тим България“ ЕООД, в която се твърди, че програмните продукт RZWIN, HONWIN, LSWIN са разработени от служители на фирмите „Омега Тим 99” и „Омега Тим България” ЕООД. Посочено е, че двете дружества притежават, в качеството си на съсобственици, всички авторски права върху цитираните продукти. Отбелязано е също, че двете дружества регистрират съвместно собствени търговски марки - RZWIN под № 127209, HONWIN под № 127208 и LSWIN под № 127210 от 28.02.2013 г. в Патентното ведомство на Република България. В допълнение е заявено, че дружествата не са предоставяли права на трети лица, както и че договорите за програмно обслужване с поделенията на Прокуратурата на Република България се сключват с „Омега Тим 99” ЕООД;
 - Удостоверение от Патентното ведомство на Република България за заявена словна марка, в което е посочено, че по национален ред на 28.02.2013 г. е заявена словна марка „РЗУИН/ RZWIN” с входящ № 127209 за компютърен софтуер. Посочено е, че заявители на марката са двете горецитирани фирми. Записано е също, че заявката е в процес на експертиза;
Видно от поле V.2) на решението за откриване на процедурата и приложената покана, същата е изпратена до „Омега Тим 99“ ЕООД и „Омега Тим България“ ЕООД. От поканата става ясно, че прогнозната стойност на настоящата поръчка е до 360 /триста и шестдесет/ лева без ДДС и е със срок на изпълнение 12 месеца, считано от датата на сключване на договора.
 
Изводи
Възлагането на обявената обществена поръчка, чийто предмет включва поддържане на софтуерен продукт, внедрен в системата на възложителя, следва да се осъществи при спазване и прилагане разпоредбите на специалния закон в областта - Закон за авторското право и сродните  му права (ЗАПСП), съгласно който компютърните програми са сред закриляните обекти на авторското право. В тази връзка, единствено лицето, което притежава авторски и/или изключителни права върху създадения продукт може да реализира обществената поръчка. Видно от приложените доказателства, носители на авторските права върху софтуерен продукт „Rz  Win” – Работна заплата са дружествата, до чиито управители е адресирана поканата за участие в настоящата процедура.
Правомерното прилагане на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП, зависи от законосъобразното възникване на правата, които служат като основание да се игнорира общият ред. В конкретния случай не е представен пъровначалният договор, (респ. фактура), по силата на който през 2012 г. е инсталиран програмният продукт „Rz Win” – Работна заплата в Районна прокуратура Панагюрище. Предвид посоченото, необходимо условие за законосъбразност на настоящата процедура е този продукт да е придобит от възложителя в съответствие с действащото законодателство в областта на обществените поръчки.
С оглед на гореизложеното, считаме, че изборът на процедура може да се приеме за законосъбразен ако е изпълнено горното условие.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.