ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Районна прокуратура, гр. Пещера
Адрес гр. Пещера 4550, ул.ВАСИЛ ЛЕВСКИ № 2А
Партиден номер в РОП 2538
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 02538-2013-0337
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: Обществената поръчка е за предоставяне на услуги във връзка с поддръжката на софтуера за работна заплата за нуждите на Районна прокуратура Пещера
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки са представени Решение № ОПИ № 3 от 07.11.2013 г. на Административен ръководител - Районен прокурор Пещера за откриване на процедура на договаряне без обявление по чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП, покана и доказателства.
В мотивите на решението изборът на процедура се обосновава с необходимостта от осигуряване на поддръжка на софтуера на програмен продукт „Работна заплата – „RZWIN” през следващата бюджетна 2014 година. Отбелязва се, че с помощта на софтуера за работна заплата се обработват възнагражденията на магистрати и съдебни служители по трудови и служебни правоотношения. Твърди се, че програмен продукт „Работна заплата – „RZWIN” е инсталиран и работи в Районна прокуратура Пещера от 2011 г. Посочва се, че същият е закупен с Фактура № 0000002117/15.12.2011г. от фирма „Омега Тим 99“ ЕООД, с последващо актуализиране на програмния продукт в съответствие с изменението на нормативната база. Допълва се, че актуализацията и поддръжката се е извършвала до момента от дружеството „Омега Тим 99“ ЕООД .
Възложителят се обосновава с факта, че програмният продукт „Работна заплата – „RZWIN” е разработен от служители на фирма „Омега Тим 99“ ЕООД и „Омега Тим България“ ЕООД. Твърди се, че двете фирми притежават в качеството си на съсобственици всички авторски права върху продукта „RZWIN“. Отбелязва се, че съгласно приложена Декларация „Омега Тим 99“ ЕООД и „Омега Тим България“ ЕООД не са предоставяли права на трети лица /физически и юридически/ за промяна или развитие на софтуера. В тази връзка се отбелязва, че съгласно разпоредбата на чл. 3, ал. 1, т. 1 от ЗАПСП, компютърните програми са обект на авторско право, а негови носители са лицата, в резултат на чиято творческа дейност е създадена компютърна програма - чл. 5 от ЗАПСП. Твърди се още, че наличието на защитени авторски права е регламентирано в чл. 3, ал. 1, т. 1 и чл. 5 от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).
Наред с това се допълва, че дружествата са заявители за регистрация на собствена търговска марка „РЗ УИН / RZWIN”, което се удостоверява от Удостоверение от Патентно ведомство на Република България, приложено като доказателство.
Стига се до извод, че в конкретния случай предвид изложеното и факта, че компютърната програма „Работна заплата – „RZWIN” е дело на служители от „Омега Тим 99“ ЕООД и „Омега Тим България“ ЕООД, посочените дружества са единствени възможни изпълнители на предмета на обществената поръчка. Допълва се, че възлагането, респективно отправянето на покана към друго физическо или юридическо лице би довело до нарушаването на авторските права и тези на интелектуална собственост.
В поле V.2) на решението е записано, че лицето, до което се изпраща поканата за участие в процедура на договаряне без обявление по реда на ЗОП, е Ирина Пенкова Дашинова - Управител на "Омега-Тим-99" ЕООД.
В подкрепа на изложените мотиви са представени следните доказателства:
1. Декларация с изх. № 08-11/05.11.2013 г. от 05.11.2013 г. от управителите на “Омега Тим 99” ЕООД и „Омега Тим България” ЕООД, в която се твърди, че програмният продукт RZWIN е разработен от служители на фирмите “Омега Тим 99” и „Омега Тим България” ЕООД. От съдържанието на декларацията се потвърждават твърденията на възложителя относно наличието на авторски права и съвместната инициатива за регистриране на търговска марка, чрез заявление, входирано в Патентното ведомство на Република България (ПВРБ) под №127209 от 28.02.2013 г. От декларацията става ясно, че двете дружества - „Омега Тим 99” ЕООД и „Омега Тим България” ЕООД - са се договорили договорите за програмно обслужване с поделенията на Прокуратура на Република България да се сключват от фирма „Омега Тим 99” ЕООД;
2. Копие от Удостоверение от ПВРБ за заявена словна марка „РЗУИН/ RZWIN” за компютърен софтуер с входящ № 127209. Вижда  се, че заявители на марката са „Омега Тим  99” ЕООД и „Омега Тим България” ЕООД. Наред с това е посочено, че заявката е в процес на експертиза.
3. Копие на Фактура № 0000002117/15.12.2011 г. на стойност 611.67 лв. без ДДС, от която се вижда, че Районна прокуратура – Пещера  закупува пакет ПП RZWIN + ПП LSWIN от дружеството „Омега Тим  99” ЕООД;
4. Договор за годишно абонаментно поддържане на програмни продукти № 99Г - 161 от 01.07.2012 г., сключен между Районна прокуратура – Пещера и  „Омега Тим 99” ЕООД. Договорът е с предмет за абонамeнтно обслужване на програмни продукти, сред които и „Работна заплата”, и е на стойност 315 с вкл. ДДС лв.
5. Копие на Фактура № 0000002539/11.12.2012 г. на стойност 360 лв. без ДДС, с която е разплатена актуализация на програмен продукт Раборна заплата за 2013 г. между Районна прокуратура – Пещера (получател) и „Омега Тим  99” ЕООД (доставчик);
Приложена е покана за участие в процедурата, адресирана до Ирина Пенкова Дашинова - Управител на „Омега Тим 99” ЕООД. В т. I на поканата е записано, че прогнозната стойност на настоящата поръчка е 360 лв. без ДДС.
 
Изводи
Възлагането на обявената обществена поръчка, чийто предмет включва поддържане на софтуерен продукт, внедрен в системата на възложителя, следва да се осъществи при спазване и прилагане разпоредбите на специалния закон в областта - Закон за авторско право и сродните  му права (ЗАПСП), съгласно който компютърните програми са сред закриляните обекти на авторско право. В тази връзка, единствено лицето, което притежава авторски и/или изключителни права върху създадения продукт може да реализира обществената поръчка.
Видно от приложените доказателства, носители на авторските права върху софтуерен продукт „Работна заплата – „RZWIN” са дружествата , посочени в мотивите. Предвид представената декларация, за обосновано се счита отправяне на покана за участие в настоящата процедура до управителя на „Омега Тим 99” ЕООД.
Правомерното прилагане на чл. 90, ал. 1, т. 3 ЗОП, зависи от законосъобразното възникване на правата, които служат като основание да се игнорира общият ред. В конкретния случай е представена фактура от 15.12.2011 г. на стойност 611.67 лв. без ДДС за покупка на програмния продукт „Работна заплата – „RZWIN”. Предвид стойността на покупката, за възложителя няма задължение да прилага процедурите по закона, а доказва сделката с представяне на първичен платежен документ (вж. чл. 2, ал. 3 във връзка с чл. 2, ал. 2, т. 2 от НВМОП /отм./. Оттук следва, че софтуерът е придобит от възложителя съгласно действащите правила за разходване на публични средства.
С оглед на горното, считаме, че изборът на процедура е законосъобразен.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.